Фото, де люди нібито під час атаки тікають з пляжу в Криму, насправді є кадрами з фільму

Джерело: Reuters

Команда Reuters виявила, що в Інтернеті поширили відредагований кадр із фільму 1975 року “Щелепи” і заявили, що це нібито фото людей, які тікають від обстрілу з пляжу в Криму.

На фото зображено натовп людей, які тікають з моря, а позаду видно чорну хмару диму.

На X користувач, який поширив фото, заявив, що в Криму “відпочиваючі потрапили під ракетний обстріл російської ППО”.

“Люди на пляжі. Прямо над їхніми головами почала працювати ППО. До того ж сирена повітряної тривоги навіть не була включена. На узбережжі було багато сімей з дітьми”, – написав користувач.

Фото: Reuters

Проте команда Reuter виявила, що це зображення є відредагованим кадром з фільму “Щелепи” про акулу, яка їла людей. На фото “додали” нібито дим від вибуху.

Зауважимо, удень 23 червня в окупованому Криму пролунали вибухи. Російське міноборони стверджувало, що півострів обстріляли за допомогою ATACMS.  Однак, згодом Москва відмовилася від цієї версії та звинуватила Київ у “навмисній атаці” на пляж. Окупаційна влада заявила про чотирьох загиблих осіб, та понад 150 поранених. 

Своєю чергою, оглядач Bild з аналізу відкритих даних Юліан Рьопке наводить аргументи проти версії росіян, зокрема:

  • Пляж знаходиться за 4 км на південь від військового аеродрому і за 3 км на північ від бази ВМФ. Раніше Україна відкрито заявляла, що об’єкти ЗС РФ у Криму стануть цілями атак і попереджала про небезпеку поїздок на півострів
  • На пляжі знайшли уламки ракет зенітно-ракетного комплексу “Тор”, що говорить про роботу російської ППО.
  • Кожен ATACMS містить 950 невеликих осколкових суббоєприпасів M74. Саме вони й розлетілися на всі боки, коли росіяни збили ракету.
  • На кадрах видно, що більшість осколків падає в море не вздовж пляжу, а впоперек. Отже, ATACMS летів до іншої мети, наприклад, на аеродром або базу ВМФ РФ, тому ракета була збита на підльоті. На сам пляж впала лише невелика частина уламків. Якби ЗСУ навмисно атакували туристів ракетою ATACMS, збитки були б незрівнянно більшими.

Також за оцінками Інституту вивчення війни, Росія цілеспрямовано розміщує військові об’єкти поблизу цивільних районів у тимчасово окупованому Криму, намагаючись стримати українські удари.

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька поінформувала, що нині в Україні вже понад три тисячі ув’язнених умовно-достроково звільнені в обмін на мобілізацію до лаз Збройних сил. За оцінками Міністерства юстиції, близько 27 000 ув’язнених потенційно можуть мати право на участь у новій програмі.

Український музикант-мультиінструменталіст, більш відомий сопілкар гурту Kazkа, Дмитро Мазуряк поповнив лави Збройних сил України.

Цьогоріч грошову компенсацію за житло отримають майже 2500 осіб. Міністерство у справах ветеранів здійснило розподіл субвенцій на виплату для придбання житла за трьома бюджетними програмами в обсязі 5,7 мільярда гривень.

Заступник міністра енергетики Микола Колісник повідомив, що Україна розглядає, як один із напрямків усунення дефіциту в енергосистемі, переговори з європейськими операторами системи передачі про збільшення потужності для імпорту електроенергії до 2,2 ГВт.

2 липня мер Вільнюса Валдас Бенкунскас представив план оборони столиці Литві на випадок війни. Зокрема серед заходів розглядають також евакуацію містян.