З російського полону повернули ще десять людей, зокрема заступника голови Меджлісу

Джерело: Володимир Зеленський/Telegram

В п’ятницю, 28 червня, Президент України Володимир Зеленський повідомив, що “попри всі складнощі” з російського полону вдалось повернути ще десять людей. 

Зокрема, в Україну повернули:

  • заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, якого захопили у 2021 році в Криму;
  • цивільних Олену Пех та Валерія Матюшенка, які перебувають в російському полоні ще з 2017–2018 років;
  • священники Української греко-католицької церкви Богдана Гелету та Івана Левицького, які потрапили в полон за опір окупантам у Бердянську;
  • пʼятеро цивільних, яких захопили в Білорусі: Микола Швець, Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко та Катерина Брюханова.

“Усі вони вже звільнені та вдома – в Україні. Дякую кожному й кожній, хто допомагав! Дякую нашій команді, яка займається звільненням полонених. Обовʼязково звільнимо всіх наших!” – наголосив Глава держави.

Зеленський додав, що Ватикану також допоміг повернути додому цих людей.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 2 липня. З початку доби відбулося 136 бойових зіткнень.

Український прикордонник Вʼячеслав розповів про півтора року катувань, розстрілів та нелюдських умов утримання у російському полоні.

2 липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у Києві зустрівся з президентом Володимиром Зеленським у Києві. У цей час міністр закордонних справ Петер Сіярто провів телефонну розмову з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим. 

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька поінформувала, що нині в Україні вже понад три тисячі ув’язнених умовно-достроково звільнені в обмін на мобілізацію до лаз Збройних сил. За оцінками Міністерства юстиції, близько 27 000 ув’язнених потенційно можуть мати право на участь у новій програмі.

Український музикант-мультиінструменталіст, більш відомий сопілкар гурту Kazkа, Дмитро Мазуряк поповнив лави Збройних сил України.