Словацький прем’єр Фіцо невдовзі повернеться до роботи

Джерело: RTVS

Невдовзі до роботи “на повну потужність” повернеться прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. Він активно готується до саміту лідерів Євросоюзу.

За словами віцепрем’єра Словаччини Роберта Каліняка, стан Фіцо суттєво покращився. Проте після нападу у травні він матиме постійні наслідки для діяльності його опорно-рухового апарату.

Каліняк припустив, що “не все може піти за планом”, кажучи про повернення Фіцо на публіку.

Передумови

У середу, 15 травня, прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо зазнав поранень внаслідок стрілянини після засідання уряду. Попередньо, нападником міг бути 71-річний словацький письменник та активіст. Його затримали на місці злочину. Повідомлялося, що Юрай Цинтула, який, за даними ЗМІ, стріляв у прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, міг належати до проросійської воєнізованої групи Slovenskí Branci.

На відео, розповсюджених у соцмережах, затриманий каже, що не згоден з політикою влади Словаччини та її ставленням до державних ЗМІ. Напад на Фіцо стався вдень 15 травня, коли у парламенті почались обговорення пропозиції уряду про ліквідацію суспільного мовника Словаччини RTVS.

Влада країни відреагувала на інцидент, скликавши засідання ради державної безпеки та кабінету.

Вже 31 травня Фіцо вивезли з лікарні й зараз йому забезпечили “догляд вдома”.

Голова Донецької ОДА Вадим Філашкін в п’ятницю, 5 липня, повідомив що ворог обстріляв село Комар Волноваського району Донецької області, внаслідок чого є загибла та поранені.

YouTube заблокував канали кількох відомих російських співаків і артистів, які висловлювали підтримку війни Росії в Україні.

Марину Кудерчук звільнили з посади голови Держкіно. Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів на засіданні 5 липня.

Станом на 16:00 в п’ятницю, 5 липня, кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 84. Від початку доби ворог продовжує нарощувати темпи наступальних дій на Лиманському і Покровському напрямках. 

Кабінет Міністрів України призначив двох нових заступників міністра оборони України Рустема Умєрова. Ними стали Клочко Анатолій Олександрович та Сергій Олександр Петрович.