Після смерті казахського опозиційного журналіста Садикова поліція перекваліфікує справу

Джерело: Офіс генпрокурора

Після смерті казахського опозиційного журналіста Айдоса Садикова, який перебував у комі, поліція перекваліфікує справу. Підозрювані тепер постануть перед судом через вбивство.

“Правоохоронні органи готують повідомлення про зміну раніше повідомленої підозри причетним особам із замаху на вбивство на умисне вбивство, вчинене на замовлення та за попередньою змовою групою осіб (п.п. 11, 12 ч. 2 ст. 115 КК України)”, — йдеться у повідомленні.

Що сталося з Айдосом Садиковим

18 червня у Шевченківському районі Києва невідомий із пістолетом підбіг до автомобіля, де перебували казахський Айдос Садиков і його дружина. Чоловік вистрілив у журналіста та втік. Наразі журналіст перебуває у глибокій комі.

У справі про замах на вбивство журналіста фігурують двоє людей, їм оголошені підозри. Обидва втекли з України. Один з підозрюваних сам звернувся до органів внутрішніх справ Казахстану. Інший досі в розшуку.

Представники поліції встановили виконавців замаху на казахського опозиційного журналіста Айдоса Садикова. Дружина загиблого стверджувала, що один з підозрюваних Мейрам Каратаєв – працівник правоохоронних органів Казахстану.

Водночас президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв на наступний день після замаху офіційно заявляв, що влада країни співпрацюватиме зі слідством.

Довідка. Айдос Садиков – відомий критик казахської влади. На своєму YouTube-каналі “Басе”, він називав президента Казахстану російською маріонеткою. У січні 2022 року він підтримував протести у Казахстані, коли для їх придушення залучили війська Організації договору про колективну безпеку. У жовтні 2023 року Садикова оголосили в розшук у Казахстані за “розпалювання ворожнечі”.

З 2014 році подружжя Садикових мешкає в Києві після порушення кримінальної справи проти Наталії. В Україні Садикови перебувають у статусі біженців.

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.