Вступ Швеції до НАТО розглядатимуть не раніше осені – Ердоган

Джерело: SkyNews

Президент Туреччини Таїп Ердоган заявив, що законопроєкт про ратифікацію вступу Швеції до НАТО не буде внесено до парламенту до осені.

Брифінг глави Туреччини відбувся через кілька днів після того, як він погодився, що Швеції варто дозволити приєднатися до НАТО.

Одначе, сьогодні він пояснив журналістам, що законопроєкт про ратифікацію приєднання Стокгольма до Альянсу не буде подано до турецького парламенту до його відкриття восени.

Ердоган також очікує, що Швеція вживе рішучих заходів проти тероризму в межах угоди між Анкарою та Стокгольмом до ратифікації заявки.

Спочатку Туреччина заперечувала проти заявки Швеції на вступ до НАТО, оскільки Стокгольм був занадто м’яким стосовно курдських бойовиків та інших груп, які Анкара вважає загрозами безпеці.

Раніше Ердоган закликав Брюссель розчистити шлях Туреччини до членства в ЄС, перш ніж схвалити вступ Швеції в НАТО.

Разом з тим, додав Ердоган, він використає саміт, щоб “повторити заклик до союзників, які вводять санкції та обмеження проти Туреччини, відмовитися від цієї помилки”.

Ми віримо, що якнайшвидше завершення війни справедливим і тривалим миром ще більше сприятиме процесу членства України в НАТО, – продовжив він.

9 липня, під час двосторонньої розмови з президентом США Джо Байденом, президент Туреччини закликав країни-члени ЄС надіслати “чітке та рішуче повідомлення” на підтримку приєднання Анкари до блоку з 27 членів.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.