Уряд виділив 5,7 млрд на придбання житла ветеранам

Джерело: пресслужба Кабміну

Цьогоріч грошову компенсацію за житло отримають майже 2500 осіб. Міністерство у справах ветеранів здійснило розподіл субвенцій на виплату для придбання житла за трьома бюджетними програмами в обсязі 5,7 мільярда гривень.

Кошти на придбання житла отримають:

  • особи з інвалідністю внаслідок війни I – II групи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України та члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни I – II групи, які брали участь в бойових діях на території інших держав та члени сімей загиблих (померлих) таких ветеранів;
  • внутрішньо переміщені особи, які брали участь в АТО/ООС і визнані учасниками бойових дій чи особами з інвалідністю внаслідок війни III групи.

В.о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун повідомив, що найближчим часом місцеві розпорядники коштів вже перераховуватимуть згідно з помісячним розписом грошову компенсацію на спеціальні рахунки одержувачів, відкриті в Ощадбанку. Після отримання коштів ветерани та члени сімей загиблих самостійно обирають житло, яке бажають придбати. Таке житло може бути, як на вторинному ринку, так і на первинному — за умови, що воно обов’язково введене в експлуатацію.

У 2023 році розподілили 5,9 млрд грн на компенсацію понад 2,6 тис. ветеранам. Вже 2155 з них придбали житло.

  • 27 лютого уряд України запустив пілотний проєкт із протезування зубів ветеранам. Держава компенсуватиме витрати медичним закладам на лікування через Національну службу здоров’я України.
  • У Міністерстві охорони здоров’я зауважили, що часом рішення звернутися до психолога, психотерапевта чи психіатра не даються легко. У відомстві надали поради, як спонукати ветеранів звернутися по необхідну допомогу.
  • Міністерство оборони України розпочало пілотний проєкт з реабілітації військовослужбовців, основним завданням якого є створення ефективного реабілітаційного простору за участі цивільних та військових закладів охорони здоров’я, соціальних служб та органів місцевого самоврядування.

В Інституті вивчення війни застерігають від заяв глави РФ щодо миру. Аналітики переконані, що Путін не прагне миру, натомість намагається заспокоїти західних партнерів України хибними повідомленнями про готовність до переговорів.

Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук пояснив необхідність вимкнення світла вночі, коли більшість споживачів вже спить. Причиною є те, що частина генерація не працює в цей час доби.

У НЕК “Укренерго” поінформували про графіки відключення на 8 липня. Так, через зростання споживання електроенергії на тлі спеки, заходи обмеження діятимуть протягом всієї доби.

Глава МВС Ігор Клименко повідомив, що у Харківській області прикордонники облаштують додаткові спостережні пункти, це допоможе ефективніше боротися з російськими диверсантами.

У Донецькій області на Покровському напрямку воїни-зенітники окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка збили російський Су-25.