Іспанія направить до Словаччини сотні своїх військових для посилення флангу НАТО

Джерело: Reuters

12 липня під час саміту НАТО у Вільнюсі прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що країни відправить 700 військовослужбовців до Словаччини та 250 своїх армійців до Румунії в межах зусиль зі зміцнення східного флангу НАТО.

Обидві східноєвропейські країни межують з Україною, яка відбивається від російського повномасштабного вторгнення з лютого 2022 року. Сполучені Штати, Велика Британія та глобальні союзники оприлюднили нові гарантії безпеки для Києва на саміті.

Іспанія продовжуватиме робити свій внесок у зусилля Альянсу стосовно досягнення справедливого та міцного миру, до якого ми завжди закликали з початку війни, — наголосив Санчес журналістам.

Наприкінці 2022 року Іспанія оголосила, що надсилає 130 військових і вісім винищувачів F-16 до Румунії.

Зауважимо, 10 липня, за день до саміту у Вільнюсі, союзники по НАТО досягли згоди стосовно регіональних планів, у яких детально описано, як Альянс відповість на напад Росії, подолавши турецьку блокаду, повідомили троє дипломатів.

  • Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Північноатлантичний альянс опиниться в стані війни з Росією, якщо Україна отримає запрошення до НАТО вже зараз. Його коментарі з’явилися після того, як Зеленський висловив невдоволення через позицію НАТО щодо членства України.
  • Голова Комітету в закордонних справах парламенту Естонії Марко Міхкельсон розкритикував позицію НАТО щодо членства України в Альянсі, висловлену під час саміту, що проходить 11–12 липня у Вільнюсі.
  • Прем’єрка Естонії Кая Каллас заявила, що рішення саміту НАТО про запрошення Україні приєднатися до Альянсу після “виконання умов” – це “стільки, скільки НАТО може нині їй запропонувати”.

За прогнозами синоптикині Наталії Діденко, в неділю, 6 жовтня, майже всю Україну накриє циклон Finny.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.

Сьогодні, 5 жовтня, російські війська обстріляли три райони Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та ще шістьох поранено.

Правоохоронці повідомили, що інформація про небезпечний тренд “хаффінг”, або ж “хромування” та “хромінг” серед дітей в Україні не відповідає дійсності.

Ізраїльські військові до річниці терактів 7 жовтня розширюють свої операції на кількох фронтах та готуються до “значної та серйозної” відплати Ірану за масштабну атаку балістичними ракетами на Ізраїль минулого тижня.