Діти-сироти стали прикриттям для родичів київських посадовців, щоб виїхати за кордон

Джерело: Дмитро Лубінець/Telegram

Працівники Офісу Омбудсмана виявили, що посадовці Служби у справах дітей та сім’ї Києва і Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 відправили своїх родичів “супроводжувати” дітей за кордон, щоб ті змогли втекти з країни.

У березні 2022 року, під час бойових дій біля Києва, 68 вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва разом із 20 особами супроводу евакуювали до колишнього молодіжного табору у Вупперталі, Німеччина. Це діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти з важкими життєвими обставинами.

Представники Омбудсмана цього року відвідували заклади за кордоном, де перебувають українські діти. У цей табір працівників Офісу Омбудсмана не допустили, оскільки там були відсутні українські особи супроводу, а діти перебувають лише під опікою німецької сторони.

“За інформацією німецького супроводу, з початку евакуації було 55 дітей, проте відповідно до наказу директора Центру до Німеччини евакуювали 68. Запитання – а де 13 дітей?” – розповідає Омбудсман Дмитро Лубінець.

Відомство звернулось до керівництва київських закладів, яке, як виявилось, не володіє інформацією про ситуацію у закладі.

“Нам вдалось довідатися: серед осіб супроводу під час евакуації в офіційних наказах були люди, які не мають стосунку до цієї сфери, і лише за день до цього стали працівниками закладів, а деякі зовсім ніколи не були працевлаштовані.

Найцікавіше: серед цих людей – близький родич керівника Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва і близький родич керівника Центру соціально-психологічної реабілітації дітей  №1 міста Києва. Серед супроводжуючих також значаться ще чотири особи, підстави для виїзду яких потребують додаткового вивчення”, – написав Омбудсман.

Кожен із супровідників-чоловіків звільнився з посад після виїзду за кордон і не працює у цих органах. Вони не повернулися до України.

Лише у 2024 році Офіс Омбудсмана встановив, що діти залишились без українського супроводу. Тепер доступ до цих дітей потрібно просити у німецької сторони, яка діє згідно з власним законодавством.

  • Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець наголосив, що жодних прямих перемовин з російською делегацією не відбувалося. Раніше так звана дитяча омбудсменка РФ Львова-Бєлова заявила, що Росія та Україна “вперше провели очні переговори” стосовно повернення викрадених росіянами дітей.
  • У Харківській області влада планує примусово евакуювати дітей разом з сім’ями з кількох прифронтових населених пунктів, зокрема у Куп’янському та Ізюмському районах.

На платформі “YouTube” збільшать тривалість YouTube Shorts.

Генеральна прокуратура Росії подала позов проти низки великих енергетичних компаній Shell, про що свідчать судові документи.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

За даними ЗМІ, колишній президент США Барак Обама агітуватиме голосувати за віцепрезидентку США Камалу Гарріс за місяць до виборів.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи.