Google став сильніше забруднювати атмосферу через ШІ

Джерело: CNBC

Викиди Google зросли майже на 50% порівняно з 2019 роком, повідомила компанія у вівторок у своєму екологічному звіті за 2024 рік. Це значно відрізняється від заявленої мети “досягти нульового рівня викидів до 2030 року”.

Згідно зі звітом, у 2023 році викиди Google також зросли на 13% у порівнянні з попереднім роком.

Компанія пояснила зростання викидів швидким розвитком штучного інтелекту та попитом на нього. Це збільшило енергоспоживання центрів обробки даних та викидів у ланцюжку постачань. Загальне споживання електроенергії центрами обробки даних компанії зросло на 17% у 2023 році.

Google – не єдина велика технологічна компанія, яка зазнала збільшення викидів через попит на ШІ. Microsoft повідомила у травні, що її загальні викиди вуглекислого газу зросли майже на 30% з 2020 року, в основному через будівництво центрів обробки даних.

  • Meta анонсувала новий інструмент для створення 3D-ресурсів за допомогою штучного інтелекту – 3D Gen (3DGen). Компанія стверджує, що 3D Gen дозволить користувачам створювати високоякісні 3D-ресурси з високою швидкістю та текстурами менш ніж за хвилину.
  • Компанія Samsung випустила інноваційну пральну машину. Вона має 25-кілограмову місткість, сенсорний дисплей і безліч функцій зі штучним інтелектом.
  • Голлівудська актриса Скарлетт Йоханссон розповіла, що її конфлікт із компанією зі штучного інтелекту (ШІ) OpenAI показує, наскільки люди “вразливі” до неправильного використання цієї технології.
  • Дослідницька лабораторія штучного інтелекту Google DeepMind оголосила про розробку технології V2A (video to audio). Завдяки ШІ можна буде створювати саундтреки для відео.

На платформі “YouTube” збільшать тривалість YouTube Shorts.

Генеральна прокуратура Росії подала позов проти низки великих енергетичних компаній Shell, про що свідчать судові документи.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

За даними ЗМІ, колишній президент США Барак Обама агітуватиме голосувати за віцепрезидентку США Камалу Гарріс за місяць до виборів.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи.