ФРН закликає УЄФА розпочати справу щодо турецького футболіста через «екстремістські жести»

Джерело: CNN

У німецькому МВС засудили гравця турецької збірної по футболу Меріха Демірала у тому, що під час матчу Євро-2024 він показав “вовчий салют” – жест, який асоціюється з турецькою правоекстремістською групою “Сірі вовки”.

Відповідний жест футболіст показав під час матчу зі збірною Австрії. Тоді Демірал забив два м’ячі у ворота суперника, тим самим подарувавши Туреччині путівку в 1/4 фіналу Євро-2024.

“Символам турецьких правих екстремістів немає місця на наших стадіонах. Використовувати чемпіонат Європи з футболу як платформу для расизму зовсім недопустимо. Ми очікуємо, що УЄФА розслідує цю справу та розгляне санкції”, – написала на платформі X глава МВС ФРН Ненсі Фезер.

Сам же футболіст після переможного матчу розмістив на X фото, на якому він показує “вовчий салют”.

“Щасливий той, хто називає себе турком”, – написав він.

У коментарі журналістам він сказав, що так святкував забиті м’ячі.

“Це пов’язано з турецькою ідентичністю, тому що я дуже гордий, що я турок. І я відчув це повною мірою після другого голу, тому я показав цей жест. Я дуже радий, що зробив це”, – наголосив він.

УЄФА заявило, що розслідуватиме “можливу неприйнятну поведінку Демірала”.

Водночас у МЗС Туреччини заявили, що розслідування УЄФА щодо гравця – “неприйнятне”.

“Хоча знак “сірий вовк” не є забороненим у Німеччині, реакція влади ФРН щодо Демірала є ксенофобією. Ми засуджуємо політично мотивовану реакцію на використання історичного та культурного символу, який не направлений проти когось під час святкування на спортивному заході”, – повідомили у відомстві.

Окрім цього, Туреччина викликала посла Німеччини після того, як міністерка Фезер засудила футболіста.

  • 1 липня, під час матчу Португалія-Словенія, Кріштіану Роналду розплакався, коли не зміг забити гол у ворота суперників під час пенальті. Не могла стримати сліз і матір футболіста.

У Венесуелі від жовтня почали святкувати Різдво. Міста прикрасили святковими декораціями, щоб відволікти населення від нещодавніх скандальних виборів.

Командування 123 бригади територіальної оборони проведе розслідування обставин загибелі командира батальйону Ігоря Гриба, який, як повідомляється, вчинив самогубство під час бойового завдання на Вугледарському напрямку.

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру очільниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи. Її взяли під варту.

Президент США Джо Байден заявив про сумнів, щодо того, що майбутні президентські вибори відбудуться “мирно”. Водночас він пообіцяв, що вони будуть “вільними та справедливими”.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує Європейському Союзу через “переслідування” його країни.