Справу про замах на словацького прем’єра Фіцо перекваліфікували на теракт

Джерело: генеральний прокурор Словаччини Марош Жилінка у Facebook

Справу щодо замаху на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо перекваліфікували на терористичний акт. З 15 травня і дотепер справу розслідували як спробу умисного вбивства.

“У справі про напад на прем’єр-міністра Словацької Республіки змінено правову кваліфікацію інкримінованого діяння. На підставі отриманих доказів діяння, що інкримінується, буде юридично кваліфіковано як особливо тяжкий злочин терористичного акту”, – написав Жилінка.

4 липня підозрюваному повідомили про зміну правової кваліфікації діяння, у якому його звинувачують.

Зазначимо, що невдовзі прем’єр-міністр Роберт Фіцо повернеться до роботи “на повну потужність”.

Передумови

У середу, 15 травня, прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо зазнав поранень внаслідок стрілянини після засідання уряду. Попередньо, нападником міг бути 71-річний словацький письменник та активіст. Його затримали на місці злочину. Повідомлялося, що Юрай Цинтула, який, за даними ЗМІ, стріляв у прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, міг належати до проросійської воєнізованої групи Slovenskí Branci.

На відео, розповсюджених у соцмережах, затриманий каже, що не згоден з політикою влади Словаччини та її ставленням до державних ЗМІ. Напад на Фіцо стався вдень 15 травня, коли у парламенті почались обговорення пропозиції уряду про ліквідацію суспільного мовника Словаччини RTVS.

Влада країни відреагувала на інцидент, скликавши засідання ради державної безпеки та кабінету.

Вже 31 травня Фіцо вивезли з лікарні й зараз йому забезпечили “догляд вдома”.

Командування 123 бригади територіальної оборони проведе розслідування обставин загибелі командира 186 окремого батальйону Ігоря Гриба, який, як повідомляється, вчинив самогубство під час бойового завдання на Вугледарському напрямку.

Українські військові успішно вдарили по трьох командних пунктах російської армії, про що повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

На жаль, багато херсонців, які пережили війну в умовах окупації, не змогли залишитися у своєму…

Після захоплення Вугледара на Донеччині російські сили, ймовірно, продовжать спроби наступу.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.