Білорусь звільнила щонайменше десять політв’язнів

Джерело: Reuters

Правозахисники заявили в четвер, 4 липня, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко звільнив щонайменше десять політичних в’язнів, включно з ветераном опозиції, хворим на рак.

Однак за ґратами все ще залишається близько 1400 осіб, більшість із яких заарештовано після мирних масових протестів у 2020 році та засуджено за низкою звинувачень, пов’язаних із нібито екстремізмом.

Правозахисна організація “Вясна” заявила, що їй відомо про звільнення трьох жінок і семи чоловіків.

Єдиний, кого наразі назвали родичі, це 67-річний Ригор Костусьов, колишній лідер опозиційної партії та кандидат у президенти. Його заарештували в 2021 році і наступного року засудили до 10 років колонії за нібито змову проти ряду з метою захоплення влади. Після арешту у нього виявили рак.

Однак Андрій Стрижак, голова організації Bysol, яка збирає кошти на підтримку політв’язнів та їхніх сімей, вважає, що помилково вважати, що влада стала гуманнішою.

“Вірити в те, що щось раптово змінилося в головах тих, хто катує, ґвалтує і вбиває заради збереження влади, – небезпечна фантазія, що межує зі зрадою і злочином”, — написав він у Telegram.

Лукашенко цього тижня оголосив амністію на честь 80-ї річниці визволення Білорусі від нацистів у Другій світовій війні. Засуджених за злочини проти держави чи екстремістську та терористичну діяльність виключили, проте Лукашенко дав зрозуміти, що для тяжкохворих будуть деякі винятки.

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги. 

Згідно з індексом мільярдерів Bloomberg, генеральний директор компанії Meta Марк Цукерберг офіційно випередив засновника Amazon Джеффа Безоса й став другою найбагатшою людиною світу.

В заповіднику для слонів на півночі Таїланду внаслідок повені евакуюють понад 100 слонів та десятки туристів. Дві тварини загинули під час евакуації.

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт.