В РФ поскаржилися, що НАТО повернулося до «схем холодної війни» після саміту у Вільнюсі

Джерело: CNN

12 липня міністерство закордонних справ Росії заявило, що результати саміту НАТО у Вільнюсі демонструють, що військовий Альянс “остаточно повернувся до схем холодної війни”.

“Колективний Захід” на чолі зі Сполученими Штатами не готовий миритися з формуванням багатополярного світу і має намір захищати свою гегемонію всіма доступними засобами, включаючи військові, – мовиться у заяві російського відомства. – Спроби НАТО прикрити свої агресивні прагнення і дії Статутом ООН не витримують жодної критики.

У тій же заяві МЗС РФ зазначило, що Москва “ретельно” проаналізує результати саміту у Вільнюсі та своєчасно відреагує, “використовуючи всі засоби і методи, які є в розпорядженні”.

Окрім цього, у міністерстві також заявили, що РФ продовжить зміцнювати свою військову та оборонну систему.

Зауважимо, раніше речник Кремля Дмитро Пєсков “застеріг” Захід від надання Україні гарантій безпеки. За його словами, це стане “загрозою для Росії” і матиме “дуже негативні наслідки”.

Нагадаємо, 12 липня на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 погодили спільну декларацію стосовно “гарантій безпеки” для України. У документі наголошується, що лідери підтверджують непохитну відданість стратегічній меті створення вільної, незалежної, демократичної та суверенної України в межах її міжнародно визнаних кордонів, здатної захистити себе та стримати майбутню агресію.

Згодом Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія та Швеція спільно заявили, що долучаються до декларації країни G7 стосовно гарантій безпеки для України.

  • 11 липня країни-члени НАТО узгодили спільне комюніке щодо України на саміті у Вільнюсі. У НАТО запевнили, що запросять Україну до Альянсу, коли країни-члени погодяться, і усі умови будуть виконані.
  • Своєю чергою, глава НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що Україна стане членом НАТО в майбутньому, і що процес членства країни перейде з двоетапного на одноетапний.
  • Міністри культури Латвії, Литви, Естонії, Польщі й України, а також представник ЮНЕСКО взяли участь у круглому столі в Ризі, після якого була підписана Спільна декларація щодо посилення захисту та відновлення культурної спадщини України в контексті міжнародного співробітництва.
  • Глава НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс підтримуватиме Україну “стільки, скільки буде потрібно”, зауваживши, що тепер наша країна – “рівна” з країнами-членами.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.