У Франції відбувається другий тур дострокових парламентських виборів

Джерело: Bloomberg

У неділю, 7 липня, у Франції відбувається другий тур дострокових парламентських виборів. До участі допускаються кандидати, які набрали щонайменше 12,5% голосів зареєстрованих виборців у першому турі.

Виборчі дільниці працюватимуть з 9:00 до 21:00. Надалі оприлюднять результати екзитполів.

Абсолютну більшість у першому турі прогнозували ультраправій партії “Національне об’єднання”, де-факто очолюваній Марін Ле Пен.

Проте більш як 200 кандидатів з різних політичних сил погодилися зняти свої кандидатури. Вони прагнули підтримати тих, хто має кращі шанси перемогти представників “Національного об’єднання” у своїх виборчих округах. Такий крок значно знизив шанси ультраправих на отримання абсолютної більшості.

За останніми опитуваннями, “Національне об’єднання” не зможе здобути абсолютну більшість, яку формальний лідер партії Жордан Барделла називав умовою свого прем’єрства. Проте партія, як очікується, залишиться найбільшою фракцією в парламенті.

Читайте також: Ситуація у Франції викликає занепокоєння у ЄС щодо подальшої підтримки України – Bloomberg

За даними Le Figaro, станом на 13:00 по Києву проголосували 26,63% виборців. Явка перевищила показники першого туру на 0,73%, а також на 7,64% вище, ніж у другому турі у 2022 році.

Особливо висока явка в округах Буш-дю-Рон – 34,59%, Коррез – 33,88% та Канталь – 33,48%. Найнижча явка в округах Сен-Дені – 12,77%, Валь-де-Марн – 17,07% та О-де-Сен – 18,72%.

30 червня у Франції відбувся перший тур дострокових виборів до парламенту. Емманюель Макрон оголосив про розпуск парламенту 9 червня після поразки його партії на виборах до Європарламенту, коли партія “Національне об’єднання” Марі Ле Пен набрала близько 32%.

Раніше чотири головні партії домовилися про створення альянсу під назвою “Народний фронт” для участі у позачергових виборах. Представники об’єднання заявили, що мають намір проводити кампанію на спільній платформі та висувати єдиного кандидата у кожному виборчому окрузі. Так, Соціалістична партія (PS), Зелені, Комуністи та Нескорена Франція (LFI) та їх очільник Жан-Люк Меланшон, що досягли повної згоди стосовно подальших планів і найближчим часом результати перемовин опублікують офіційно.

9 червня президент Франції Емманюель Макрон оголосив про розпуск парламенту. Позачергові вибори відбудуться 30 червня та 7 липня. Макрон зробив оголошення після поразки його партії на виборах до Європарламенту. Партія Марі Ле Пен набрала близько 32%, тоді як партія Макрона отримала 15% голосів, соціалісти мають 14%.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.