Іран помітно збільшив виробництво ракет через угоду з Росією – Reuters

Джерело: Reuters

Іран розширив два головні об’єкти з виробництва балістичних ракет. Це сталося після угоди від жовтня 2022 року, в межах якої Тегеран нібито погодився постачати ці ракети Росії.

За словами двох американських дослідників, які проаналізували супутникові фото, а також трьох неназваних іранських посадовців, ракетний арсенал країни вже є найбільшим на Близькому Сході. За оцінками, він нараховує понад 3000 ракет.

На супутникових зображеннях Planet Labs військової бази Модаррес у березні та виробничого комплексу Ходжир у квітні, можна помітити понад 30 нових споруд.

Зокрема, багато споруд оточені великими земляними валами. За словами Джеффрі Льюїса з Міддлберійського інституту міжнародних досліджень, це зробили для того, щоб вибух в одній будівлі не призвів до детонації у сусідніх спорудах.

Льюїс зауважив, що розширення почалося в Ходжирі в серпні минулого року, а в Модарресі – в жовтні.

Троє іранських посадовців на умовах анонімності підтвердили, що об’єкти розширюються з метою збільшення виробництва балістичних ракет. Деякі з нових будівель також дозволять подвоїти виробництво БПЛА.

Один з іранських посадовців розкрив, що безпілотники та ракети відправлять в РФ, безпілотники – хуситам, ще деяку кількість ракет – ліванській Хезболлі.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.

19 вересня глава РФ Володимир Путін заявив, що Росія збільшила виробництво безпілотників приблизно в десять разів до майже 1,4 мільйона цього року, намагаючись забезпечити свою армію на фронті.

19 вересня близький соратник президента РФ Володимира Путіна “попередив” західні уряди, що почнеться ядерна війна, якщо вони дадуть зелене світло Україні використовувати далекобійне озброєння для ударів по території Росії.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.