Росії не вистачає боєприпасів і військ для великого наступу на Україну – посадовець НАТО

Джерело: Reuters

9 липня високопосадовець НАТО заявив, що Росії не вистачає боєприпасів і військ, щоб розпочати великий наступ на Україну, і для цього їй знадобилося б забезпечити значні постачання боєприпасів з інших країн понад ті, які вона вже має.

На полі бою Росія зазнає “дуже великих” втрат, намагаючись отримати невеликі територіальні надбання та агресору не вистачає військ і боєприпасів для проведення широкомасштабного наступу.

Що вони повинні зробити, це наказати недоукомплектованим, недосвідченим підрозділам рухатися в райони для досягнення нереальних цілей, — зазначив посадовець на умовах анонімності. — Щоб підтримувати реальні наступальні операції, ми вважаємо, що Росії доведеться забезпечити значні постачання боєприпасів з країн, крім того, що вона вже отримує від Ірану та Північної Кореї. І Володимиру Путіну довелося б оголосити про нову масштабну мобілізацію.

Він зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення, оборона України значно покращилася, проте Київ також зазнав значних військових втрат.

За його оцінками, Росія зможе зберегти свою військову економіку ще три-чотири роки.

Тоді як “пройде деякий час”, перш ніж Україна накопичить боєприпаси та особовий склад, необхідні для проведення нових широкомасштабних наступальних операцій.

Представник Альянсу також розповів, що НАТО відповіло на таємну кампанію Росії з підриву європейської підтримки України, попередивши Москву про те, що західна розвідка усвідомлює, що відбувається.

Перше, що вам потрібно зробити, коли ви протистоїте Путіну… це показати йому, що ми знаємо, що відбувається, — наголосив він.

Посадовець зауважив, що Путін “все ще думає, що час на його боці” і готовий терпіти “справді приголомшливу кількість військових втрат”. Росія мобілізовувала на місяць близько 30 000 солдатів, що дозволяло їй зазнавати значних втрат на полі бою.

Зауважимо, згідно з даними НАТО та західних військових експертів, щодня у травні ЗСУ ліквідовували або завдавали поранень у середньому понад 1000 російським солдатам на полі бою в Україні.

За масштабами втрат травень може хіба що порівнюватися з війною в Афганістані: тоді за десять років бойових дій загинуло понад 15 000 радянських солдатів. Нині афганську війну вже перевершила битва за Авдіївку, в якій російська армія втратила близько 16-17 тисяч осіб лише убитими.

Міністр оборони Ллойд Остін нещодавно заявив, що відтоді, як Путін почав повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року, щонайменше 350 000 російських військових було вбито або поранено. Своєю чергою, британські оцінки свідчать про кількість убитих і поранених росіян у понад 500 000 осіб.

14 березня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що згідно з оцінками західної розвідки втрати росіян з початку повномасштабного вторгнення перевищила позначку 350 тисяч вбитими та пораненими.

У Генштабі заявили, що станом на 858-му добу повномасштабної російсько-української війни втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 542 тисячі осіб.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде теплою, малохмарною, без опадів і сильного вітру —…