Україна може залишилися не до кінця задоволеною підсумками саміту НАТО — МЗС Польщі

Джерело: RMF FM

Україна може залишитися не до кінця задоволена результатами саміту НАТО, який проходить у Вашингтоні, заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

На брифінгу для польської преси Сікорський зазначив, що питання перспективи вступу України до НАТО є складним, оскільки “немає нічого небезпечнішого, ніж ненадійні гарантії безпеки”.

За словами Сікорського, у НАТО вважають, що Україна зможе приєднатися до Альянсу лише після закінчення війни. Тому Київ, ймовірно, не буде задоволений результатами саміту, оскільки його основною метою є перемога у війні.

Проте Сікорський підкреслив, що союзники пообіцяють Україні значну матеріальну допомогу в розмірі 40 мільярдів доларів на рік. Вони сформують групу країн, включаючи Польщу, для підписання угоди про співпрацю з Україною з питань безпеки.

“Перш за все, ми покажемо, що ми єдині. НАТО створили для стримування агресивної Росії. Росія знову агресивна. НАТО переміг першого разу, переможе і вдруге “, – підсумував він.

Нагадаємо, на вашингтонському саміті НАТО не очікується запрошення Україні приєднатися до Альянсу.

Окупанти здійснили артобстріл міста Марганець, що на Дніпропетровщині. Поранені двоє дорослих і дитина.

Міністр національної оборони Румунії Анджел Тилвар у середу, 18 вересня, заявив, що НАТО має прийняти “надійну скоординовану” відповідь на інциденти, коли російські ракети або безпілотники потрапляли у повітряний простір альянсу.

Служба безпеки завершила досудове розслідування щодо чотирьох російських агентів, які готували теракти у Києві та Львові.

Верховна Рада у середу, 18 вересня, провалила голосування за дерусифікацію понад 300 населених пунктів. Частина народних депутатів заблокували трибуну.

Президент Фінляндії Александер Стубб закликав до розширення Ради Безпеки ООН, скасування її єдиного права вето та зупинення будь-якого члена, який бере участь у незаконній війні, такій як вторгнення Росії в Україну.