ООН оприлюднила звіт про життя в Афганістані під керівництвом талібів

Джерело: CNN

ООН оприлюднила доповідь про життя в Афганістані після приходу до влади Талібану. Відповідно до звіту, найсуворіші обмеження таліби запровадили щодо жінок.

Права жителів Афганістану обмежує так звана поліція моралі Талібану, непропорційно пригнічуючи жінок та створюючи атмосферу страху і залякування, мовиться у звіті місії ООН з надання допомоги в Афганістані (UNAMA).

Міністерство пропаганди доброчесності та запобігання гріхам (MPVPV), засноване талібами у 2021 році, відповідає за законодавство та забезпечення виконання суворого тлумачення ісламського права талібами.

Ці тлумачення передбачають заборону на дії, які вважаються “неісламськими”. До прикладу, заборонено показувати зображення людей і тварин та святкувати День святого Валентина. Однак за даними ООН, ці заборони найчастіше озвучують лише усно, відтак вони є непослідовними та непередбачуваними.

Коли у 2021 році США вивели війська з Афганістану і до влади повернулись таліби, вони називали себе поміркованішими, аніж раніше та обіцяли поважати права жінок у межах “ісламського права”. Однак, за даними звіту, насправді таліби повернули чимало заборон.

Зокрема з 15 серпня 2021 року по 31 березня 2024 року ООН задокументовала щонайменше 1033 випадки, коли таліби застосовували насилля для забезпечення виконання своїх правил.

“Де-факто MPVPV має широкий мандат, і використовувалися різні методи примусу, включаючи словесні залякування, арешти та затримання, жорстоке поводження та публічне побиття”, – мовиться у звіті.

Найсуворіші заборони діють щодо жінок та дівчат. Один із посадовців ООН нещодавно заявив, що їх можна вважати злочинами проти людства.

До прикладу, таліби закрили увесь бізнес, якими володіли жінки. У країні зачинено салони краси. Жінкам заборонено зніматись у кіно, гуляти у парках, відвідувати спортзали та громадські лазні. Якщо жінка перебуває  понад 78 км від дому, то поряд з нею має бути чоловік-опікун.

У грудні 2023 року поліція моралі лише за одну ніч зачинила 20 перукарень, через те, що там робили “зачіски у західному стилі”. Перукарів тоді затримали та відпустили через кілька днів, коли вони пообіцяли більше не робити такого. Самі таліби це заперечують.

Афганістан є учасником семи міжнародних документів з прав людини і, як наслідок, юридично зобов’язаний захищати та заохочувати права людини своїх громадян, наголошується у звіті ООН.

Ці правила порушують низку прав людини: від права на роботу та заробіток до права на свободу пересування та вираження думок, до сексуальних і репродуктивних прав, додається у звіті.

У своїй заяві таліби назвали критику ООН “безпідставною” і заявили, що автори звіту “намагалися оцінити Афганістан із західного погляду, що є неправильним”.

“Афганістан слід оцінювати як мусульманське суспільство, де переважну більшість населення складають мусульмани, які принесли значні жертви заради встановлення системи шаріату”, – мовиться в заяві.

Однак повідомлення з Афганістану свідчать про те, що репресивний контроль Талібану над жінками призвів до різкого зростання спроб самогубства.

CNN взяло інтерв’ю у 16-річної дівчини, яка випила акумуляторну кислоту, аби не жити під правлінням талібів. Вона сказала, що її охопила безнадія після того, як таліби заборонили дівчатам вчитись у школі, і вона кілька місяців просиділа вдома.

Згідно зі звітом, серед переліку заборон талібів є публічна демонстрація зображень людей і тварин, які він вважає “неісламськими”.

Цей закон призвів до видалення рекламних вивісок і накриття манекенів магазинів, йдеться у звіті. ООН повідомила про деякі випадки, коли неурядовим організаціям було наказано видалити зображення людей з матеріалів, призначених для попередження дітей або інших людей з обмеженою грамотністю про низку ризиків.

ЗМІ суворо обмежено, а громадяни живуть під наглядом, – додається у звіті.

“Право людей на недоторканність приватного життя порушується через пошуки заборонених предметів у їхніх телефонах чи автомобілях, реєстрацію їхнього відвідування мечетей або вимагання надати докази родинних стосунків у громадських місцях”, – мовиться у звіті.

Таліби зустрілися з високопосадовцями ООН і глобальними посланцями в Катарі у червні, під час дводенної конференції, в якій не брали участь афганські жінки, що викликало обурення правозахисних груп.

На пресконференції після зустрічі Розмарі ДіКарло, заступниця Генерального секретаря ООН з політичних питань і питань розбудови миру, назвала дискусії “відвертими” і “корисними”.

Це була третя зустріч ООН щодо Афганістану в Досі, але перша, на якій були присутні таліби.

Колишнього співробітника ЦРУ (Центральне розвідувальне управління США), який накачував наркотиками й піддавав сексуальному насильству десятки жінок, засудили до 30 років ув’язнення.

Культовий персонаж DC Бетмен, який вперше дебютував у коміксах у березні 1939 року, отримає зірку на Голлівудській алеї слави.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.