НАТО назвало Китай «вирішальним фактором» російсько-української війни

Джерело: The Guardian

Лідери НАТО назвали Китай “вирішальним фактором” російсько-української війни та висловили занепокоєння зближенням КНР та РФ у своєму підсумковому комюніке цьогорічного саміту.

“Я вважаю, що повідомлення, надіслане НАТО з цього саміту, є дуже сильним і дуже чітким, і ми чітко визначаємо відповідальність Китаю, коли справа доходить до сприяння російській війні”, – наголосив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Лідери Альянсу закликали КНР припинити будь-яку підтримку військових можливостей РФ – зокрема матеріальну та політичну – додавши, що Китай став потужним прихильником російського оборонного-промислового комплексу.

“Мовиться про передання товарів подвійного призначення, таких як компоненти зброї, обладнання та сировина, які служать ресурсами для оборонного сектора РФ”, – зазначається у комюніке.

У КНР, своєю чергою, обурились звинуваченнями НАТО.

“Параграфи, пов’язані з Китаєм, є провокаційними з очевидною брехнею та наклепом”, – заявила місія Китаю у ЄС додавши, що саміт НАТО “був наповнений менталітетом холодної війни та войовничою риторикою”.

У комюніке Китай також звинуватили у постійних кібер- та гібридних атак, зокрема у дезінформації.

Також у підсумковому комюніке, схваленому всіма 32 членами НАТО, вказано занепокоєння ядерним арсеналом Китаю та можливостями КНР діяти у космосі.

Актор Девід Швіммер нещодавно зізнався, що його кар’єра могла б піти зовсім іншим шляхом, якби він не відмовився від ролі у фільмі “Люди в чорному” 1997 року. На той час актор здобув велику популярність завдяки своїй ролі в серіалі “Друзі”, але він вирішив зосередитися на власному фільмі, замість того щоб прийняти пропозицію зіграти головну роль у культовому фільмі.

Росія проводить інформаційні маніпуляції, часто маскуючи їх під українські ініціативи, зокрема через створення псевдоукраїнських сторінок у соцмережах.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у п’ятницю, 20 вересня, здійснить візит до України.

Згідно з листом, який Reuters опублікував у четвер, Німеччина має намір схвалити близько 400 мільйонів євро військової допомоги Україні.

Студія “Квартал 95” без дозволу використала відео загиблого захисника Юрія Назаренка у випуску 25 серпня 2024 року. Це викликало обурення у близьких загиблого.