Віктор Орбан зустрінеться з Дональдом Трампом у Флориді після саміту НАТО

Джерело: Bloomberg

За даними джерел 11 липня експрезидент США Дональд Трамп зустрінеться з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном у Флориді. Останній відправиться на зустріч одразу після саміту НАТО у Вашингтоні.

У виданні зауважили, що ця зустріч, імовірно, посилить побоювання, що Орбан є посередником між Трампом та президентом РФ Володимиром Путіним. З останнім угорський лідер зустрічався тиждень тому у Москві.

Путін і Трамп симпатизують один одному давно. Трамп постійно заявляє, що може переконати Путіна припинити війну проти України, якщо він знову стане президентом США.

Орбан вирушить до резиденції Трампа у Мар-а-Лаго після саміту НАТО, де, зокрема, обговорювали його візити до РФ та КНР.

Трамп є найімовірнішим кандидатом у президенти США від Республіканської партії. За даними джерел, Трампа не просив Орбана закладати підґрунтя для будь-якої мирної угоди між Україною та Росією. Джерело додало, що ця зустріч матиме більш неформальний характер.

Угорський лідер і Трамп підтримували тісні стосунки, Орбан відвідав Мар-а-Лаго в березні. Трамп відзначив його екскурсією своєю резиденцією, вечерею з колишньою першою леді Меланією Трамп, годинною зустріччю зі старшими помічниками та музичним виступом гурту, який виконує пісні Роя Орбісона.

Цей візит розкритикував чинний президент США Джо Байден, який сказав, що Орбан не підтримує демократію і шукає диктатури.

Адміністрація Байдена критикувала Орбана за його дружні стосунки з Путіним, а також за законодавство в Угорщині, яке “може залякувати та карати критиків уряду Орбана”.

Протягом доби армія РФ обстріляла низку населених пунктів Донецької області. Станом на ранок 19 вересня внаслідок атак відомо про десятьох поранених.

18 вересня у Китаї чоловік скоїв напад з ножем на учня японської школи. Це не перший такий інцидент за останні місяці.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) оголосив у державний та міжнародний розшук народного депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка, який обвинувачується у спробі підкупу керівництва Міністерства відновлення. Відомо, що раніше він виїхав за кордон і не з’явився на судове засідання.

Північна Корея випробувала нові тактичні балістичні ракети з використанням надвеликих боєголовок і модифікованих крилатих ракет, повідомило державне інформаційне агентство KCNA.

Аналітики ISW зреагували на атаку України по російському складу боєприпасів у Топорці (Тверська область, РФ) та наголосили, що подальші подібні атаки вплинуть на здатність окупантів наступати.