У Франції заборонили участь копії російського фрегата Петра І у морському фестивалі

Джерело: президентка асоціації “Іруаз – Україна” Світлана Жестан в коментарі “Укрінформу”

Українці Бретані, що на північному заході Франції, разом з місцевими активістами домоглись скасування участі російського вітрильника “Штандарт”, який є копією фрегата царя Петра І, у великому морському фестивалі, що має відбутися у французькому Бресті.

“Ми добились зустрічі з Фортуне Пеллікано, заступником мера і президентом морських фестивалів Бреста. Він заявив, що корабель “Штандарт”, який перебуває під дією санкцій ЄС, яка поширюється також на історичні репліки суден, не зможе пришвартуватись у Бресті на час свята. Тобто не буде прийнятий і не зможе бути на морському святі”, – розповіла Жестан.

Як розповіли у виданні, напередодні активісти провели мітинг на площі Свободи у Бресті, щоб переконатися, що місцева влада виконає рішення префектури Фіністера про заборону російському кораблю заходити в порт в межах європейських санкцій проти Росії.

“Він не може зайти до нас в Брест”, – підтвердила Жестан.

За її словами, тепер згідно з офіційними документами, судно може лише підійти ближче та спустити шлюпку, щоб взяти їжу та воду.

Своєю чергою, французький активіст Бернар Грюа зазначив, що, згідно зі статтею 3 Регламенту ЄС, після 16 квітня 2022 року забороняється надавати доступ до портів, а після 29 липня 2022 року до шлюзів на території ЄС будь-якому судну, зареєстрованому під прапором Росії, за винятком доступу до шлюзів з метою залишити територію Євросоюзу.

Окрім того Грюа має докази зв’язків капітана та нібито власника російського судна Володимира Мартуса з адміністрацією президента РФ. Як зазначається, російське судно становить ризик для національної безпеки Франції, оскільки може збирати розвідувальні дані.

“Цей корабель – ідеальна платформа для електронного прослуховування. Він 33 метри завдовжки. Ви можете посадити на нього кого завгодно, можете розгорнути антену, крім того, він має в своєму екіпажі військових або колишніх військових. Тобто це надзвичайний інструмент російського режиму”, – наголосив активіст.

У Молдові затримали двох осіб, які допомагали українським чоловікам незаконно перетинати кордон.

Аналітики Інституту вивчення війни проаналізували заяви директора Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільяма Бернса щодо погроз Росії застосувати ядерну зброю.

Російська опозиція не спроможна буде змінити ситуацію в країні, якщо прагнутиме сподобатися максимальному числу росіян, вважає колумніст DW Костянтин Еггерт.

Міністерство закордонних справ України засуджує прем’єру фільму “Росіяни на війні” у межах Венеційського кінофестивалю. Відомство направило відповідний лист до Венеційської бієнале.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що нині Сили оборони вже взяли під контроль близько 1300 квадратних кілометрів у Курській області РФ від початку наступу.