У Великій Британії арештували постачальника парфумів за продаж товарів до Росії

Джерело: Bloomberg

Директор парфумерної компанії Девід Крісп був арештований за порушення британських санкцій, а саме – постачання предметів розкоші до Росії.

Відповідно до рішення цивільного суду Лондона, опублікованого минулого тижня, Кріспа звинувачують у свідомому порушенні заборони на експорт. Встановлено, що він продовжував продавати парфуми до Росії після запровадження санкцій.

Докази, передані до суду, свідчать, що Крісп сказав приватному детективу під прикриттям, що “справи на російському ринку ідуть доволі добре” та що він “ігнорує указ уряду”.

Деталі обвинувачення стали відомі зі справи, порушеної колегою Кріспі, який зміг досягти, аби його замінили у раді директорів парфумерної компанії.

У матеріалах також вказано, що Крісп був арештований податковими органами Великої Британії у жовтні 2023 року за підозрою у порушенні санкцій проти РФ. Кримінальне розслідування триває і поки що Кріспу не висунуто жодних звинувачень.

Адвокати Кріспа повідомили, що він заперечує будь-яку свідому торгівлю з Росією, однак більше подробиць не надали, оскільки розслідування ще триває.

Крісп визнав, що продовжував доставляти парфуми до Росії, але сказав, що не усвідомлював, що порушив правила, які забороняють продаж дорогих товарів, написав суддя в рішенні.

Адвокати сказали судді, що Крісп не зрозумів обмежень, які були накладені на ціну за обсяг парфумів. Адвокат Кріспа додав, що він планує оскаржити арешт свого клієнта “якнайшвидше”.

“Ми впевнені, що суддя відхилить позов і виправдає репутацію Девіда Кріспа за допомогою повного розкриття інформації та доказів під час судового розгляду”, — йдеться в заяві.

Фірма Кріспа виробляла та продавала низку дорогих парфумів під назвою “Boadicea The Victorious”, які продаються в універмагах “Harrods” і “Selfridges”, а також авіакомпанії “Emirates” за ціною до 900 фунтів стерлінгів за 100 мл. Керівництво універмагу “Harrods” надіслало Кріспу попередження про торгівлю з Росією у травні 2022 року.

Це перше публічне кримінальне розслідування Податкової та митної служби Її Величності щодо порушень санкцій, виявлених після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Справу порушили після того, як Девід Гарофало – колега Кріспа – почав непокоїтись про те, що компанія продовжує продавати продукцію до РФ попри санкції.

Відтак він найняв приватного детектива, який слідкував за Кріспом, зокрема під час його перебування у готелі в Далласі (штат Техас, США).

Згодом стало відомо, що у низці московських універмагів продовжують продавати парфуми.

За словами судді, завдяки зусиллям Гарофало вдалось знайти докази, що постачальник, пов’язаний з Кріспом, імпортував парфуми в Росію у 2022 та 2023 роках.

У своєму рішенні від 5 липня лондонський суддя сказав, що Крісп торгував Росією, знаючи, що порушує санкції.

Він додав, що аби остаточно підтвердити провину Кріспа потрібно ще одне судове засідання. Водночас суддя висловив впевненість, що вина Кріспа буде доведена. За рішенням суду, Крісп не зможе обіймати посаду директора компанії поки триває розслідування.

Після арешту Кріспу, який живе за межами Великої Британії, повідомили, що він більше не під заставою, згідно з постановою.

“У нас не було іншого виходу, окрім як вимагати цієї безпрецедентної судової заборони через масштаби неправомірної поведінки Кріспа. Ми надзвичайно вдячні суду за його рішення, яке дозволило нам переконатися, що компанія більше не підлягає образливим і незаконним діям її колишнього генерального директора-шахрая”, — сказав Гарофало.

Правоохоронці затримали чергових підпалювачів, які скоювали злочини за вказівками Росії.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський спростував заяву лідера РФ Володимира Путіна про оточення українських військових у Курській області, назвавши це “відвертою дезінформацією”.

Російські військові внесли технічні зміни у керовані авіаційні бомби (КАБи) і тепер вони летять на більшу відстань.

В Україні накопичено достатні запаси паливно-мастильних матеріалів для стабільного проходження осінньо-зимового періоду. 

За даними ЗМІ американці, які створюють фейкові новини про кандидатку на пост президента США Камалу Гарріс, працюють на розвідку Росії.