Яких лікарів варто пройти перед мобілізацією: поради НСЗУ

Джерело: пресслужба НСЗУ

Список справ, які варто зробити перед мобілізацією чималий. У Нацслужбі здоров’я розповіли, що потрібно зробити перед мобілізацією з погляду турботи про власне здоров’я.

Зокрема у НСЗУ радять:

  • Перевірити, чи працює ваш сімейний лікар. Якщо раптом ваш сімейний лікар звільнився, у медичному закладі, в якому ви підписували декларацію, вам запропонують іншого лікаря. Обов’язково укладіть нову декларацію
  • Завітати на прийом до свого сімейного лікаря чи терапевта, з яким укладено декларацію. Зважаючи на стан здоров’я, ваш лікар може дати е-направлення на певні обстеження чи на консультацію до іншого медичного фахівця. Обов’язково виконайте всі рекомендації лікаря. За е-направленням усі аналізи, обстеження, консультації безоплатні.
  • Якщо за станом здоров’я вам необхідно приймати “Доступні ліки”, слід домовитися з лікарем про дистанційний зв’язок. Лікар може виписати е-рецепт без вашої присутності. А ваші рідні зможуть отримати та передати “Доступні ліки” для вас, якщо ви перешлете їм номер е-рецепту. “Доступні ліки” можна отримувати або безоплатно, або з невеликою доплатою.
  • Перевірити разом із сімейним лікарем наявність щеплень. Можливо, вам час зробити планову вакцинацію від правця. Вакцинація від правця для дорослих є безоплатною.
  • Уточніть, чи маєте щеплення від гепатиту В. Це щеплення додали в національний календар 2001 року. Тож, якщо ви народилися раніше і ви – не лікар чи лікарка, то, ймовірно, не маєте цих щеплень. Для дорослих вакцинація від гепатиту платна. Але вам варто купити вакцину власним коштом в аптеці та вакцинуватися у сімейного лікаря. Гепатит В передається, зокрема, через кров під час поранення та надання медичної допомоги.
  • Відвідайте стоматолога. Програма медичних гарантій не покриває планову стоматологічну допомогу дорослим, але краще вчасно виявити проблеми із зубами та запобігти ускладненням. А тут ми розповідали про окремий пакет “Зубопротезування окремих категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України”.

Додамо, Міністерство охорони здоровʼя України спільно з Національною службою здоровʼя запустило пілотний проєкт “Зубопротезування окремих категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України”.

У Молдові затримали двох осіб, які допомагали українським чоловікам незаконно перетинати кордон.

Аналітики Інституту вивчення війни проаналізували заяви директора Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільяма Бернса щодо погроз Росії застосувати ядерну зброю.

Російська опозиція не спроможна буде змінити ситуацію в країні, якщо прагнутиме сподобатися максимальному числу росіян, вважає колумніст DW Костянтин Еггерт.

Міністерство закордонних справ України засуджує прем’єру фільму “Росіяни на війні” у межах Венеційського кінофестивалю. Відомство направило відповідний лист до Венеційської бієнале.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що нині Сили оборони вже взяли під контроль близько 1300 квадратних кілометрів у Курській області РФ від початку наступу.