15 липня: яке сьогодні свято, іменини, традиції, прикмети

Джерело: Букви

15 липня відзначається Всесвітній день навичок молоді та День благодійності в соціальних медіа. За церковним календарем вшановують пам’ять святого рівноапостольного великого князя Володимира.

Всесвітній день навичок молоді. Це міжнародне свято було започатковане Генеральною Асамблеєю ООН у грудні 2014 року з метою привернення уваги до численних проблем, з якими стикається сучасна молодь. Однією з цих проблем є безробіття та неповна зайнятість. Мета Всесвітнього дня навичок молоді полягає в підвищенні рівня інформованості про важливість інвестування в розвиток навичок молоді та поліпшенні соціально-економічних умов для молодих людей.

День благодійності в соціальних медіа. Це неофіційне свято, яке було започатковане некомерційною американською платформою Givver 2013 року. Засновник цієї ініціативи, Кріс Соммерс, вирішив розповсюджувати ідею благодійності через соціальну мережу Twitter.

У різних країнах світу сьогодні відзначають:

  • Україна – День хрещення Київської Русі, День Української Державності, День українських миротворців, День працівників металургійної галузі
  • Ботсвана – День президента Ботсвани
  • Бруней – День султана Брунею

Цього дня у світі:

  • 1099 — учасники Першого хрестового походу взяли Єрусалим.
  • 1228 — папа Григорій IX канонізував засновника ордену францисканців Франциска Ассізького.
  • 1410 — Відбулася Грюнвальдська битва між військами Тевтонського ордену та об’єднаною польсько-литовсько-українською армією під командуванням князя Вітовта і короля Ягайла.
  • 1663 — у Львові король Ян ІІ вирішив йти кількома колонами походом в Україну
  • 1683 Величезна (за різними оцінками, 90—140-тисячна) Армія Османської імперії облягла Відень.
  • 1776 — Відкрито театр “Ла Скала”.
  • 1799 — Французький лейтенант П’єр Франсуа Бушар знайшов в Єгипетському еялеті, поблизу невеликого міста Розетта (нині Рашид), неподалік від Олександрії, Розетський камінь.
  • 1834 — відкрито Київський університет.
  • 1988 — На екранах США відбулася прем’єра першої частини “Міцного горішка” з Брюсом Віллісом.

Яке сьогодні церковне свято:

15 липня в церковному календарі – день пам’яті святого рівноапостольного великого князя Володимира. Володимир був великим князем Київської Русі в першій половині X століття. Він був сином князя Святослава та Ольги, і відомий своєю рішучістю та військовими здібностями.

Найважливіша подія в житті Володимира — це прийняття християнства. Він обрав православну віру та впровадив її в Русі, що відкрило шлях до християнської культури та цивілізації.

Володимир заснував численні церкви та монастирі, сприяючи розповсюдженню християнства. Він побудував Володимирський собор у Києві, який став символом християнської віри в Русі.

Прикмети:

  • Пожовкла липа — до ранньої осені
  • Від самого ранку дощить — чекайте на гарну погоду вдень
  • Ввечері падає туман — задощить наступного дня

Традиції:

  • Вранці потрібно запалити свічку та помолитися святому Володимиру, просячи миру, Божої допомоги. Потім випити натще святої води, окропити нею всі кімнати в будинку. Так ви зможете захиститись від усього лихого.

Іменини сьогодні святкують:

Василь, Володимир, Петро.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.