15 липня – День Української Державності: історія свята

Джерело: Букви

Сьогодні, 15 липня, Україна відзначає День Української Державності. Ця свято відзначається того ж дня, коли українські християнські церкви вшановують памʼять святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого та День Хрещення Руси–України.

День Української Державності встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року.

Дата покликана нагадувати громадянам про понад тисячолітню традицію українського державотворення, початок якого – у середньовічній Русі, центром якої був Київ.

У 988 році київський князь Володимир Великий прийняв християнство як державну релігію, що стало цивілізаційним вибором для Русі, спадкоємицею якого є Україна. Русь підтримувала політичні, економічні та культурні зв’язки з більшістю європейських держав того часу, а серед її спадків Русі – герб у формі тризуба, гривня як грошова одиниця та Київ як політичний і культурний центр України.

Розбудову європейського вектору розвитку культурно-релігійного простору, закладеного Володимиром, продовжили Галицько-Волинське князівство, козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

Угорщина за Нідерландами оголосила про намір відмовитися від дотримання міграційних правил Європейського Союзу, повідомив міністр із європейських справ Угорщини Янош Бока.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.

19 вересня глава РФ Володимир Путін заявив, що Росія збільшила виробництво безпілотників приблизно в десять разів до майже 1,4 мільйона цього року, намагаючись забезпечити свою армію на фронті.