ХАМАС скоїв «сотні воєнних злочинів» 7 жовтня 2023 року – Human Rights Watch

Джерело: звіт HRW

Військове крило ХАМАС – Бригади аль-Кассам – та щонайменше чотири інші палестинські збройні групи скоїли численні воєнні злочини та злочини проти людяності проти цивільних осіб під час нападу на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року, мовиться в оприлюдненому звіті Human Rights Watch.

Наголошується, що уряди, котрі мають вплив на збройні групи, повинні наполягати на терміновому звільненні цивільних заручників і на притягненні винних до відповідальності.

У період з жовтня 2023 року по червень 2024 року Human Rights Watch опитала 144 особи, включно з 94 громадянами Ізраїлю та інших країн, які були свідками нападу.

Серед злочинів — навмисні напади на цивільних осіб та цивільні об’єкти, навмисні вбивства затриманих, жорстоке нелюдське поводження, сексуальне та гендерне насильство, захоплення заручників, нанесення каліцтв і пограбування, використання живих щитів, мародерство та грабунки, – заявив глава HRW Белкіс Вілле.

За його словами, воєнних злочинів того дня було скоєно так багато, що організація “не може дати кількісну оцінку окремим випадкам”.

Опублікований звіт правозахисної організації – одне з найдокладніших міжнародних досліджень, присвячених терористичному нападу на Ізраїль.

Паралельно з цим влада США висловила занепокоєння у зв’язку з великою кількістю цивільних, убитих у секторі Газа.

Своєю чергою, у ХАМАС відповіли, що її сили отримали вказівки не націлюватися на цивільних осіб і дотримуватися міжнародного права прав людини та гуманітарного права.

У польському місті Глухолази, розташованому на південному заході країни, через підвищення рівня води в місцевій річці на два метри довелося евакуювати близько чотирьох сотень мешканців, що проживають поблизу річки. Для забезпечення безпеки міста та річки задіяні 100 пожежників.

Офіційні особи США сумніваються, що атаки по військових цілях на території РФ дадуть суттєву перевагу Україні у війні.

У США заявили, що російський державний телеканал Russia Today (RT) займається розвідувальними операціями та закуповує зброю для війни РФ проти України.

Вночі 14 вересня російську окупаційні війська вкотре масовано атакували Україну ударними БпЛА.

За повідомленням ЗМІ, США та Велика Британія погодились дати дозвіл Україні на удари ракетами Storm Shadow по цілях на території РФ. Однак поки що публічного оголошувати про це партнери не готові.