Греція через велику кількість туристів обмежить рух круїзних суден на острови

Джерело: Вloomberg

Зростання кількості туристів у Греції створює значні проблеми для місцевої інфраструктури. Найбільше страждають популярні острови, які не можуть впоратися з великим напливом людей.

За даними Банку Греції, у 2023 році країну відвідали 32,7 млн туристів, що на 18% більше, ніж роком раніше. У першому кварталі 2024 року кількість відвідувачів збільшилася майже на 25% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Мер Санторині Нікос Зорзос заявив, що цього літа острів очікує на 3,4 млн туристів, попри запити місцевої влади про обмеження з 2012 року. Він зазначив, що острів не може прийняти більше відвідувачів навіть у разі поліпшення інфраструктури.

Фото з мережі

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс визнав проблему надмірного туризму і в червні оголосив про плани обмежити захід круїзних суден на найпопулярніші острови країни. Він заявив, що ці заходи можуть бути впроваджені вже наступного року.

Нові правила можуть обмежити загальну кількість місць на островах або запровадити процедуру торгів за слоти.

На Санторині вже скоротили кількість днів, протягом яких круїзні судна можуть відвідувати острів, з 63 до 48 цього сезону. Раніше місцева влада встановила обмеження в 8000 круїзних відвідувачів на день, проте його було скасовано під час пандемії й нещодавно відновлено.

Центральна адміністрація Греції також прагне запровадити обмеження на короткострокову оренду в густонаселених районах, включаючи більшість головних туристичних напрямів на Егейських та Іонічних островах. Уряд розробив законопроєкт, який пов’язує суму короткострокової оренди з кількістю доступних готелів у кожному регіоні.

Європейська комісія визнала проблеми на грецьких островах. У звіті за 2018 рік сказано, що деякі негативні впливи “мають постійні наслідки для острова та його спільноти”. За даними ЄК, відвідувачі приносили на Санторині 1 млрд євро на рік, збільшуючи населення до 107,8 туриста на 100 мешканців.

Іоанніс Спіланіс, доцент Егейського університету, зазначив, що проблема надмірного туризму не обмежується кількома островами і стосується не тільки Греції. Він підкреслив, що проблема була очевидною ще з 2018 року, але пандемія тимчасово відвернула від неї увагу.

Довідка. Санторині – невелика група вулканічних островів у вигляді кільця в Егейському морі, що входить до архіпелагу Кіклади. Головний острів – Тера площею 76 кв. км, з береговою лінією 70 км. Населення Санторині становить близько 13 000 осіб.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.