Швеція пришвидшить постачання оборонної техніки Україні

Джерело: пресслужба уряду Швеції

Швеція заявила, що “спростить і пришвидшить” постачання оборонного спорядження Україні. 12 липня міністр оборони Швеції Пол Йонсон підписав безпекову угоду з Україною на саміті НАТО в Литві.

Угода дозволяє Швеції та Україні обмінюватися конфіденційною інформацією, що стосується, наприклад, випробувальних польотів JAS Gripen або військової техніки, – мовиться у повідомленні уряду.

Окрім цього, Управління оборонних матеріалів Швеції (FMV) також укладає угоду з Україною, яка дозволить країні, що обороняється від повномасштабного нападу РФ, закуповувати оборонну техніку безпосередньо в промисловості, що значно скоротить строки постачань.

Ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки їй потрібно, щоб виграти війну, відновити свою свободу та відбудувати свою країну, – наголосив Йонсон.

Зауважимо, 12 липня на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 погодили спільну декларацію стосовно “гарантій безпеки” для України. У документі наголошується, що лідери підтверджують непохитну відданість стратегічній меті створення вільної, незалежної, демократичної та суверенної України в межах її міжнародно визнаних кордонів, здатної захистити себе та стримати майбутню агресію.

Лідери G7 зазначили, що інші країни, які бажають зробити свій внесок у ці зусилля, спрямовані на забезпечення вільної, сильної, незалежної та суверенної України, можуть приєднатися до цієї Спільної декларації в будь-який час.

Згодом Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія та Швеція спільно заявили, що долучаються до декларації країни G7 стосовно гарантій безпеки для України.

Згідно з результатами опитування Bloomberg News/Morning Consult, чинний президент США Джо Байден відстає від свого конкурента Дональда Трампа лише на 2% у ключових штатах.

6 липня президент Володимир Зеленський анонсував розробку нової стратегії України на морі. Найближчим часом документ має затвердити РНБО.

Віктор Медведчук та Оксана Марченко є наближеними до керівництва російської федерації, перебувають в особистих дружніх зв’язках з главою РФ Володимиром Путіним.

У Центрі національного спротиву поінформували, що представники РПЦ на тимчасово окупованих територіях посилюють зусилля у межах кампанії з агітування українських дітей до армії РФ.

Станом на 6 липня Київ відновив дві третини власних генеруючих потужностей після російських ракетних обстрілів, повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.