Європа має готуватися до того, що війна України з РФ триватиме 10 років, – генсек НАТО

Джерело: BBC

Європа повинна бути готова до десятирічної війни в Україні, попередив генеральний секретар НАТО, який залишає посаду.

Пан Столтенберг, у якого в жовтні закінчується 10-річний термін перебування на посаді генерального секретаря, закликав європейських членів Альянсу посилити свої зобов’язання на тлі побоювань, що фінансування з боку Штатів може бути скорочено або навіть припинено, якщо Дональд Трамп переможе на другий термін на посаді президента США на виборах у листопаді.

Столтенберг каже, що союзники по НАТО повинні бути готовими до війни в Україні, яка триватиме понад 10 років.

“Але головний меседж полягає в тому, що чим сильнішою буде підтримка України, і чим довше ми будемо готові брати на себе зобов’язання, тим швидше ця війна може закінчитися. Парадокс полягає в тому, що зараз президент Путін вважає, що він може нас перечекати. Тому війна триває. Коли ми чітко заявимо, що ми тут надовго, що ми маємо сильну і тривалу підтримку України, тоді ми матимемо умови для рішення, в якому Україна переважатиме як суверенна незалежна держава”.

Це сталося в той час, коли НАТО оголосило, що з вересня в Німеччині запрацює командний підрозділ, який координуватиме підтримку України.

“Настав час стати на захист свободи та демократії, і місце, де це потрібно зробити Україна”, сказав Столтенберг.

Коментарі Столтенберга з’явилися в той час, коли Німеччина оголосила, що планує майже вдвічі скоротити військову допомогу Україні наступного року.

Заплановане скорочення допомоги відбувається на тлі побоювань в Україні та серед її європейських союзників, що фінансування з боку США може припинитися під час можливого другого президентства Трампа в Білому домі.

Відповідаючи на запитання, чи може другий термін Трампа означати менше фінансування Альянсу,  Столтенберг сказав:

“Незалежно від того, що ви думаєте про зобов’язання США перед НАТО, правильним буде більше інвестувати в нашу оборону.

По-перше, це збільшує ймовірність того, що Штати залишаться сильним союзником. По-друге, якщо трапиться щось справді погане, добре, щоб ми мали сильніші європейські і канадські оборонні можливості”.

Пан Столтенберг сказав, що колишній президент США виголосив “абсолютно правильну і обґрунтовану критику” європейських союзників за те, що вони недостатньо витрачають на оборону і занадто покладаються на Штати, але зараз це змінилось.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.