Готували підпали на території країн ЄС: СБУ і Нацполіція затримали групу ФСБ

Джерело: Служба безпеки України

Контррозвідка Служби безпеки України та Національна поліція успішно нейтралізували агентурну групу ФСБ, яка готувала підпали у місцях масового перебування людей в Україні та країнах ЄС.

Основними об’єктами для атак були торгові центри, автозаправні станції, аптеки та ринки в Україні, Польщі та країнах Балтії. 

В результаті комплексних заходів на Прикарпатті затримали організатора злочинного угруповання та його спільника, які діяли під керівництвом співробітників спецслужби РФ.

Склад злочинної групи налічував 19 осіб, які перебували в Івано-Франківській, Дніпропетровській, Полтавській областях та у Запоріжжі. 

Відтак фігуранти вербували потенційних підпалювачів, використовуючи особисті зв’язки у кримінальних колах. З метою вивезення за кордон фігурантів учасники групи готували підроблені документи, зокрема паспорти, водійські права, дипломи про освіту та медкартки.

За даними слідства, агентура РФ планувала незаконно переправляти своїх спільників за межі України та “легалізувати” їх на території ЄС.

Після вчинення підпалів виконавці мали зняти на телефон загоряння об’єктів і передати матеріали ФСБ. Ці медіафайли ворог планував використати для інформаційної дезінформації в Євросоюзі.

Під час 37 обшуків у помешканнях, автомобілях та гаражах було вилучено мобільні телефони, флеш-накопичувачі, чорнові записи та підроблені документи, а також автомат АК, пістолети, включаючи Glock 19 з глушниками, банківські картки та значні суми готівки, що використовувались для фінансування злочинної діяльності.

Організаторам агентурної групи ФСБ та їх спільникам було оголошено про підозру за статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Слідство триває для притягнення всіх винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.