Війська РФ готують наступ на Гуляйполе – джерела Bild

Джерело: Bild

Як розповів виданню ветеран ЗСУ, котрий підтримує контакт із бійцями на передовій, нині російські війська концентруються поблизу окупованого міста Пологи, щоб наступати звідти на Гуляйполе.

Росіяни наразі готують наступ у Запорізькій області та перекидають війська у Пологи для удару у напрямку Гуляйполя.

Гуляйполе є важливим стратегічним та логістичним пунктом для українців. Якщо росіяни візьмуть його, Україна опиниться під масованим тиском у Запорізькій області, – пояснив ветеран.

Інше джерело у західних військових колах повідомило, що незадовго до саміту НАТО у Вашингтоні союзників альянсу проінформували з Києва про український план мобілізації, який може призвести до “локальних контратак починаючи з осені”.

За даними, вже зараз для цього у ЗСУ формуються нові бригади, проводиться ротація частин та компенсуються втрати.

На Заході вважають, що військові сили РФ можуть зламатися протягом найближчих місяців, що може призвести до нового повороту на полі бою. Тоді як джерело у Києві повідомило, що зараз “вербування відбувається повільно”.

Зауважимо, нещодавно на Оріхівському напрямку відбулось сім бойових зіткнень в районах Малої Токмачки й Новоандріївки. Окрім того, загарбники випустили близько сотні некерованих авіаційних ракет у напрямках Гуляйполя, Лобкового, Рівнополя, Кам’янського і П’ятихаток.

Раніше ми повідомляли, що російський наступ на Харків, що почався в травні, втрачає силу. Інші просування, особливо на Донбасі, були незначними та коштували великих втрат. Питання тепер у тому, як довго Росія зможе підтримувати свій темп операцій.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.