Ворожі війська вперше застосували ФАБ-1500 на Куп’янщині

Джерело: Олег Синєгубов етері телемарафону

Зранку 25 липня армія РФ вперше застосувала ФАБ-1500 по Куп’янську-Вузловому, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Внаслідок авіаудару поранено 52-річного чоловіка.

Синєгубов додав, що це надзвичайно потужна бомба, здатна спричиняти серйозні руйнування. Бомби ФАБ-1500 значно більші, ніж ФАБ-250 чи ФАБ-500, і мають більший радіус ураження.

Дальність запуску такої бомби становить 50-60 км, запускає літак Су-34, як й інші керовані авіабомби.

Не виключаємо, що такими бомбами ворог завдаватиме ударів і по Харкову, – зауважив голова ОВА.

Раніше експерт BILD із аналізу відкритих даних казав, що 21 червня ЗС РФ вперше застосували тритонну авіабомбу ФАБ-3000 М-54 з універсальним модулем планування та корекції (УМПК). Удар завдали по селищу Липці на півночі Харківської області.

ФАБ-3000 розробили ще за часів СРСР. Це 3000-кілограмова фугасна авіабомба, яка має радіус ураження ударною хвилею – до 300 метрів.

Згодом у Міноборони РФ підтвердили, що проти України стали використовувати авіаційну бомбу бомбою ФАБ-3000. Росіяни стверджують, що завдали удар по нібито “пункту тимчасової дислокації ЗСУ” за допомогою винищувача-бомбардувальника Су-34.

Довідка. КАБ-1500 – російська авіабомба, що коригується, масою 1500 кг і лазерним/телевізійним самонаведенням, здатна пробити 3 метри ЗБВ або 20 метрів землі. Розроблено у ВАТ ДНВП “Регіон”.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.