Це «своїм» дешевше: в Японії відповіли на критику того, що вони завищують ціни для туристів

Джерело: CNN

Надмірний туризм, що підживлюється ослабленням місцевої валюти, нещодавно змусив ресторани Японії замислитися над створенням окремих цін для місцевих і туристів.

“Люди кажуть, що це дискримінація, але нам справді важко обслуговувати іноземців, і це виходить за межі наших можливостей”, – каже Сого Йонеміцу, власник Tamatebako, гриль-бару з морепродуктами. Він стверджує, що не бере з туристів додаткової плати. Натомість місцевим він пропонує знижку в 1000 єн ($6,50). 

“Нам потрібна (така система ціноутворення) з міркувань економії”, – каже Йонеміцу.

Японія повністю відкрилася лише восени 2022 року після зняття обмежень на поїздки через пандемію.

Цього року, завдяки слабкій ієні, яка впала до найнижчого рівня до долара за останні десятиліття, туристи повернулися – у великій кількості. За даними уряду, у першій половині 2024 року кількість туристів, які прибули до Японії, сягнула рекордних 17,78 мільйона, і вони на шляху до того, щоб побити рекорд 2019 року, коли країна прийняла 31,88 мільйона туристів.

У відповідь на це по всій країні почали запроваджувати “туристичні податки”, обмежувати кількість відвідувачів і навіть забороняти продаж алкоголю, намагаючись приборкати наслідки надмірного туризму.

На початку цього року в курортному містечку біля підніжжя гори Фудзі встановили гігантську сітку, щоб заблокувати вид на культову вершину після того, як туристи скупчилися на місці для фотографування, спричинивши сміття і проблеми з рухом транспорту.

Тим часом туристична влада Хоккайдо, найпівнічнішої префектури країни, відомої своїми мальовничими краєвидами та гірськолижними курортами, цього місяця закликала бізнес встановити нижчі ціни для місцевих жителів.

А мер міста на заході Японії заявив, що розглядає можливість стягувати з іноземних туристів більш ніж у шість разів більшу плату за вхід до замку Хімедзі, внесеного до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, ніж для місцевих жителів.

Еліза Чан, заступниця директора дослідницького центру гостинності Китайського університету Гонконгу, вважає, що диференційоване ціноутворення може бути ефективним способом боротьби з надмірним туризмом.

“Власник може захотіти переконатися, що раптовий сплеск туристичного попиту не відштовхне всіх відданих і постійних місцевих клієнтів. Підвищення ціни для туристів може розглядатися як розв’язання цієї проблеми”, – сказала вона.

Йонеміцу, ресторатор, каже, що наплив туристів – це не просто питання додавання додаткових столиків.

За його словами, його гриль-бар з морепродуктами був змушений найняти додатковий англомовний персонал, щоб приймати замовлення, обробляти бронювання і пояснювати туристам все – від того, як відрізнити сашимі від страв на грилі, до того, куди покласти їхній багаж. За його словами, якщо цього не зробити, це призводить до “хаосу”.

“Деякі люди кажуть: “У нас так не роблять”. Але подумайте про те, наскільки погано японці знають англійську. Ми ще не на тому рівні, щоб називати себе туристичною державою”, – сказав він.

Хоча для Японії це – нове явище, диференційоване ціноутворення досить поширене в інших частинах світу. Оскільки дешевші ціни для місцевих жителів часто написані місцевою мовою, іноземні туристи можуть навіть не знати, що заплатили більше.

В Японії кожен бізнес самостійно вирішує, чи застосовувати дворівневе ціноутворення. В інших країнах це не завжди так, оскільки уряд може втрутитися.

Деякі японські підприємці намагаються бути креативними.

Шуджі Міяке, власник ізакая (неформального пабу), пропонує рамен з омаром за 5500 ієн (35 доларів) – вчетверо дорожче, ніж локшину з креветками, яку часто замовляють його постійні клієнти. Цю страву преміумкласу подають туристам, які мають більший бюджет, щоб спробувати щось новеньке.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.