У Польщі дозволили органам безпеки безкарно застосовувати зброю на білоруському кордоні

Джерело:Euractiv

Польські законодавці у п’ятницю (26 липня) проголосували за те, щоб дозволити силовикам безкарно використовувати летальну зброю у відповідь на активні загрози, зокрема з білоруського кордону.

Загальноєвропейська правозахисна організація Рада Європи та інші активісти висловили занепокоєння тим, що поліція, прикордонники та солдати тепер зможуть діяти – або навіть вбивати – безкарно.

Законопроєкт був представлений після того, як польський солдат отримав смертельне ножове поранення на білоруському кордоні. Польща звинуватила Мінськ та Москву в тому, що вони переправляють тисячі людей з Африки до ЄС. Спочатку біженців везуть до Росії, а потім – до польського кордону з Білоруссю.

Нове законодавство виключає кримінальну відповідальність за застосування зброї або прямої сили всупереч правилам силовиками, якщо існує загроза безпеці особи або країни.

Комісар Ради Європи з прав людини Майкл О’Флаерті висловив занепокоєння тим, що законопроєкт може “сприяти відсутності підзвітності і свідчити про недостатню прихильність до зобов’язань у сфері прав людини”.

Раніше цього місяця Польща заявила, що посилить свою військову присутність і оборонні укріплення вздовж білоруського кордону через “постійні провокації”. У кінці травня солдат, який патрулював кордон, отримав ножове поранення. Польська армія також повідомляла про інші напади на військовослужбовців на кордоні.

Колумбійська співачка Шакіра перервала свій виступ на сцені LIV Miami після того, як помітила, що один з фанатів знімає її під час танцю під новий сингл “Soltera”, підсунувши телефон під поділ її сукні. Артистка спершу спустилася в зал, а згодом продовжила виступ після інциденту.

Лідер фракції “Європейська солідарність” Петро Порошенко придбав для Сил оборони 80 “Мавіків” з тепловізорами, а також мікросхеми для 2000 детекторів дронів “Ванільний цукорок”. 

Катар передасть Збройним силам України 24 самохідні гаубиці PzH ​​2000 у межах угоди з урядом Німеччини, повідомляє видання з посиланням на власні джерела. Натомість отримає від Берліна партії нових машин.

В Україні станом на 16 вересня вже намолочено 39,06 млн тонн нового врожаю на площі у 10,9 млн га.

16 вересня президентка Молдови Мая Санду перервала своє інтерв’ю в етері через землетрус під час прямої трансляції.