Росія побоюється перемоги Камали Гарріс – WP

Джерело: The Washington Post

Коли президент Байден заявив, що знімає свою кандидатуру з президентських перегонів, раптовий переворот у політиці США став ударом для багатьох представників російської еліти.

Зняття Байдена на користь віцепрезидентки Гарріс перевернуло перегони, в яких, на думку Кремля і його прихильників, міг би перемогти Дональд Трамп. В Росії сподіваються, що Трамп створить “вікно можливостей” для врегулювання війни в Україні на агресивних, експансіоністських умовах Росії.

“Якщо Камала Гарріс переможе на виборах, це стане величезним розчаруванням для Кремля”, – сказала Тетяна Станова, засновниця R.Politik, російського політичного консалтингу, який зараз базується у Франції.

Гарріс, за словами Станової, “представляє те, що в Москві називають ліберальними терористами, ліберальними диктаторами. З такими людьми буде дуже важко закінчити конфлікт”. Вона додала: “Всі вікна будуть зачинені наглухо”.

Для Росії бурхливий період президентства Трампа, його захоплення авторитарними правителями на кшталт Владіміра Путіна та критика НАТО і Європейського Союзу стали б подарунком. Вихваляння Трампа про те, що він може закінчити війну в Україні за один день, наводили на думку, що він може змусити Київ віддати територію.

А Байден, хоча і направив безпрецедентну військову та фінансову допомогу Україні, був оцінений багатьма російськими зовнішньополітичними діячами як виходець з епохи холодної війни, коли Росію боялися як суперника наддержави.

Вони розглядають Байдена як передбачуваного актора, який не ризикуватиме ескалацією до прямих військових дій з Росією і який розуміє і поважає те, що Росія володіє великим ядерним арсеналом.

“За Байдена було принаймні розуміння червоних ліній”, – сказала Станова.

Хоч Кремль утримався від публічних коментарів щодо зняття кандидатури Байдена, але пропагандисти РФ почали поливати Гарріс брудом. Один телеведучий назвав її “божевільною”, а провідний академік Андрій Сидоров назвав  віцепрезидентку “гіршою за мавпу з гранатою”.

  • Експрезидент США Барак Обама та його дружина Мішель публічно підтримали віцепрезидентку Камалу Гарріс як кандидатку на пост президента США від Демократичної партії.
  • 25 липня віцепрезидентка США Камала Гарріс офіційно заявила, що балотуватиметься у президенти Сполучених Штатів Америки на осінніх виборах. Про це вона повідомила на платформі Х, опублікувавши передвиборчий відеоролик.

Колумбійська співачка Шакіра перервала свій виступ на сцені LIV Miami після того, як помітила, що один з фанатів знімає її під час танцю під новий сингл “Soltera”, підсунувши телефон під поділ її сукні. Артистка спершу спустилася в зал, а згодом продовжила виступ після інциденту.

Лідер фракції “Європейська солідарність” Петро Порошенко придбав для Сил оборони 80 “Мавіків” з тепловізорами, а також мікросхеми для 2000 детекторів дронів “Ванільний цукорок”. 

Катар передасть Збройним силам України 24 самохідні гаубиці PzH ​​2000 у межах угоди з урядом Німеччини, повідомляє видання з посиланням на власні джерела. Натомість отримає від Берліна партії нових машин.

В Україні станом на 16 вересня вже намолочено 39,06 млн тонн нового врожаю на площі у 10,9 млн га.

16 вересня президентка Молдови Мая Санду перервала своє інтерв’ю в етері через землетрус під час прямої трансляції.