29 липня – День Сил спеціальних операцій ЗСУ

Джерело: Букви

Сьогодні, 29 липня, своє професійне свято відзначають бійці Сил спеціальних операцій Збройних сил України.

ССО ЗСУ – окремий рід сил Збройних сил України, до складу якого входять частини спеціального призначення і підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій, що формуються з фахівців, котрі мають спеціальні можливості у сферах розвідки, прямих акцій та військової підтримки.

У 2007 році у ролі структурного підрозділу при Генштабі Міноборони України було створено Управління Сил спеціальних операцій, яке проіснувало до 2012 року.

Розмови про необхідність створення бойового підрозділу, який буде виконувати спеціальні та надскладні завдання, знову з’явилися після того як Росія анексувала Крим та почала війну на Сході України.

14 травня 2016 року відбувся перший випуск 29 інструкторів навчально-тренувального центру Сил спеціальних операцій кваліфікаційного курсу в межах програми Об’єднаної багатонаціональної групи (США, Литва, Латвія, Естонія).

Вже через місяць Верховна Рада підтримала законопроєкт про створення ССО ЗСУ.

У 2019 році вперше в історії підрозділ з країни, яка не є членом НАТО, пройшов сертифікацію як підрозділ ССО (SOF) і має право залучатися в Сили швидкого реагування НАТО. Ним став 140-й центр Сил спеціальних операцій ЗС України.

З 2020 року загін українських Сил спеціальних операцій заступив на бойове чергування у складі підрозділів NATO Response Force.

Основними завданнями Сил спеціальних операцій є рейди та сучасні бойові дії, психологічні операції, добуття розвідувальної інформації за лінією фронту, ліквідація осіб, які становлять загрозу Україні тощо.

Безпосередньо бойову основу Сил спеціальних операцій ЗСУ становлять чотири частини спеціального призначення, чотири підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій, змішана авіаційна ескадрилья.

На початку повномасштабного вторгнення РФ Силами спеціальних операцій командував генерал-майор Григорій Галаган. У липні 2022 року президент Володимир Зеленський здійснив кадрові перестановки, перевівши Галагана до СБУ.

Новим командувачем ССО став генерал-майор Віктор Хоренко.

У листопаді минулого року Сили спецоперацій очолив полковник Сергій Лупанчук. А в травні 2024-го його замінив на цій посаді бригадний генерал, Герой України Олександр Трепак.

Через специфіку роботи ССО подробиці бойових операцій зазвичай не озвучуються. Прізвища та навіть позивні військових тримають у таємниці. Їхні обличчя на фото та відеозаписах закриті.

Відомо, що бійці Сил спеціальних операцій брали участь в обороні аеродрому в Гостомелі та аеропорту Миколаєва, звільняли остів Зміїний та населені пункти Харківської області тощо.

Зауважимо, 29 липня 2014 року в районі населеного пункту Латишеве на Донеччині під час бою з окупантами героїчно загинули десять спецпризначенців із Кропивницького. Воїни проводили операцію з пошуку та порятунку українських льотчиків-штурмовиків, збитих російськими засобами ППО, однак потрапили в засідку.

Розташування військових виказав ворогу місцевий мешканець-зрадник.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.