У МОЗ спростували інформацію про поширення гарячки Денге в Україні

Джерело: пресслужба МОЗ

Міністерство охорони здоровʼя спростувало інформацію про поширення гарячки Денге в Україні.

У мережі шириться дезінформація про розповсюдження гарячки Денге в Україні.  Фактчекери VoxCheck вивчили фейк, який поширює ворог в телеграм каналах. Як виявилось, вони перекрутили слова української лікарки-інфекціоністки, яка в особистому блозі розказала про симптоми гарячки Денге, – зауважили у повідомленні.

Основною загрозою поширення гарячки Денге в Європі є комарі aedes albopictus — “тигрові комарі”. За даними ВООЗ, Денге, раніше типова для регіонів Африки та Азії, зараз поширюється і на інші території.

Станом на червень 2024 року ВООЗ повідомила про понад 10 млн випадків з початку року. України серед цих країн не має.

Довідка. Гарячка Денге — гостра інфекційна хвороба. Інкубаційний період триває 3–15 днів. Захворювання зазвичай починається раптово: з’являються озноб, головний біль, сильний біль у спині, крижах, хребті, суглобах (особливо колінних). Саму гарячку спостерігають у всіх хворих, температура тіла швидко підвищується до 39–40°C.

  • Раніше у МОЗ нагадали, влітку розпочинається сезон активності плазунів. На території України мешкають кілька видів отруйних змій, чиї укуси несуть серйозну загрозу здоров’ю, і подекуди життю. Тож у МОЗ нагадали основні правила при зустрічі з плазунами та у разі укусу.
  • В Україні впровадять електронну інформаційну систему, що має забезпечити прозоре регулювання обігу медичного канабісу на кожному з його етапів. Уряд ухвалив відповідну постанову 25 липня.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.