Аудитори перевірять доступність якісної освіти для українських школярів за кордоном

Джерело: Рахункова палата

Аудитори України, Польщі, Чехії і Словаччини спільно перевірятимуть доступність якісної освіти для українських школярів за кордоном

Вищі органи аудиту (ВОА) вказаних ухвалили рішення про проведення міжнародного координованого аудиту, аби перевірити, як забезпечується право українських дітей на освіту у європейських школах.

Підходи до проведення аудиту та його основні завдання обговорили представники зазначених ВОА 30-31 липня у Жешуві (Польща).

Зустріч відбулася на запрошення Президента Вищої палати контролю Республіки Польща Маріана Банася, а делегацію Рахункової палати очолила Голова Рахункової палати Ольга Піщанська.

Ольга Піщанська наголосила, що питання благополуччя українських дітей за кордоном є одним з пріоритетних для нашої держави. Вона нагадала, що від 24 лютого 2022 року, через повномасштабне вторгнення РФ з України були змушені виїхати понад 2 000 000 дітей.

За даними освітнього омбудсмена України, близько 800 000 дітей у 2022-2023 роках інтегрувалися у шкільну систему ЄС. Однак не існує достовірних даних щодо того, скільки українських дітей не мають змоги навчатися.

“Питання стратегічного значення – щоб родини, які залишили країну через війну, зберегли зв’язок з Україною, повернулися після нашої перемоги, а українські діти без труднощів інтегрувалися у рідне суспільство. Єдиний спосіб зберегти сталий зв’язок з цими дітьми зараз – це гарантувати їм якісний та постійний доступ до української освітньої системи, яка б підтримувала на належному рівні їхню національну ідентичність. Також важливо розуміти, скільки українських дітей мають, а скільки не мають доступу до освіти за кордоном, наскільки якісним та ефективним є це навчання. Ми маємо сприяти залученості тих, хто не навчається, а також встановити, чи стикаються вони з труднощами”, – наголосила Ольга Піщанська.

У межах зустрічі учасники обговорили можливі аудиторські підходи і ознайомились з наявними тематичними дослідженнями вищих органів аудиту.

Зокрема, у 2023 році ВОА Польщі провів аудит, щодо навчання дітей-іноземців у польських школах. Завдяки цьому виявлено прогалини обліку дітей, які перебувають у Польщі, але не навчаються.

Сторони домовились, що в межах аудити досліджуватиметься процес забезпечення доступу школярів з України до освіти у Польщі, Чехії та Словаччині.

Водночас Рахункова палата аналізуватиме, чи надало Міністерство освіти та науки України цим дітям можливість продовжити навчання онлайн в українських школах. Досліджуватиметься й готовність української системи освіти до повернення дітей на батьківщину.

У підсумку зустрічі керівники ВОА домовилися про створення координаційної робочої групи, яку очолять представники Польщі.

  • Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження “Про затвердження плану заходів з реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі на 2024 рік”. Урядовці зазначають, що ініціатива спрямована на створення “безпечних, комфортних і здорових” умов навчання.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 24 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 137 бойових зіткнень.

Литовські парламентарі мають намір ухвалити рішення про заборону працівникам, котрі мають доступ до секретної інформації, виїжджати до недружніх зарубіжних країн.

Президент Чехії Петр Павел прокоментував обурення МЗС України стосовно його зауваження щодо “реалістичних сценаріїв” завершення війни і що Росія може зберегти тимчасовий контроль над деякими окупованими раніше українськими територіями.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що країна має бути спроможною відповісти на загрози, що походять від її супротивників, тому їй потрібно й надалі зміцнювати свій військовий потенціал, а також модернізувати армію.

Експерт німецького видання Bild щодо аналізу відкритих даних Юліан Рьопке зауважив, що один з проросійських каналів опублікував фотографії російських військових із китайським бронеавтомобілем ZFB-05.