ЄС не може дійти згоди з ЄЦБ щодо плану використання понад 200 млрд євро заморожених активів РФ на відбудову України, — Bloomberg

Джерело: Bloomberg

Європейський Союз сперечається з Європейським центральним банком (ЄЦБ) через плани використання прибутків від понад 200 мільярдів євро заморожених активів Російської Федерації для допомоги у відбудові України.

Минулого місяця лідери ЄС домовилися продовжувати розробляти план використання коштів, отриманих від заморожених активів РФ.

Але, за словами одного чиновника, плани ЄС і ЄЦБ розходяться, і тепер країни-члени також розділилися щодо двох позицій.

Ці розбіжності виявились у четвер, 13 липня, на зустрічі міністрів фінансів ЄС, на якій були присутні президентка Європейського центрального банку Крістін Лагард і європейський комісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс.

Крістін Лагард сказала на зустрічі, що податок на несподіваний прибуток від заморожених активів РФ може підірвати євро та призвести до відтоку капіталу. 

У п’ятницю, 14 липня, міністри фінансів збираються знову. 

Заморожені активи можуть принести близько 3 мільярдів євро прибутку, хоча можливо, що ця цифра може бути й вищою. 

Більшість активів знаходяться в готівці та депозитах, тоді як значна кількість знаходиться в цінних паперах, які будуть перетворені на готівку в міру їх погашення в найближчі два-три роки.

Намагаючись подолати розбіжності, Франція запропонувала розглянути двоетапний процес на окремій зустрічі – зосередившись спочатку на замороженні доходів, а потім обговорити, як їх використати.

Ще одна умова, яку країни-члени поставили перед цим процесом, полягає в тому, щоб шукати згоди з країнами G7 і координувати будь-які спільні дії з ними.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.