Мер Одеси Геннадій Труханов проти перейменування вулиць у місті

Джерело: Геннадій Труханов, Думська, Олег Кіпер

Міський голова Одеси Геннадій Труханов виступив проти ініціативи Одеської ОВА щодо перейменування вулиць в обласному центрі.

Наприкінці липня одеське видання “Думська” опублікувало список вулиць/провулків/бульварів/площ/проспектів/скверів/узвозів які підлягають перейменуванню в області та обласному центрі.

Список склади в Одеській ОВА і очільник регіону Олег Кіпер його затвердив. Відповідно до списку, в самій Одесі хочуть змінити 85 топонімів.

Однак проти цієї ініціативи виступи мер Одеси Труханов. Зокрема він записав майже 8-хвилинне відеозвернення у якому наголосив, що мерія Одеси не причетна до перейменувань та додав, що проти перейменувань вулиць Пушкінська, Буніна, Віри Інбер, Жуковського, Бабеля, Ільфа та Петрова, бульвару Жванецького.

“Виходячи з логіки “деколонізаторів”, ми маємо відмовитись від всього того, що зробило Одесу світовим брендом. Говорячи простою мовою – це “обнуляє” наше місто”, – поскаржився Труханов.

Він пояснив, що демонтувати пам’ятник і перейменувати вулиці в центрі міста не можна, оскільки це призведе до порушення цілісності об’єкта культурної спадщини, який перебуває під захистом ЮНЕСКО.

Щобільше, згодом у своєму телеграм-каналі міський голова та деякі місцеві телеграм-канали навіть влаштували опитування на цю тему. Результати показали, що 95 278 осіб проти перейменування вулиць в Одесі, тоді як 93 641 – за.

Водночас у дописі про результати голосування Труханов визнав, що долю назв одеських вулиць вирішували не лише одесити, а й мешканці інших областей та навіть країн.

“Нам дуже приємно, що ви переймаєтесь долею нашого міста, але все ж таки наголошую: долю Одеси повинні вирішувати справжні одесити”, – написав він.

При цьому видання “Думська” зауважило, що коли голосування тільки розпочалось, більшість голосів було за те, аби змінити назви вулиць в Одесі. Коли ці “невтішні” результати побачив Труханов, то, стверджує видання, мерія “терміново почала вживати заходів”.

Та навіть це не дало бажаних результатів, оскільки під вечір за перейменування виступали 53% опитаних, а проти – 47%.

“Зовсім пізно ввечері, коли паніка остаточно заволоділа міським головою, його оточення вирішило перевернути дошку. У підсумку на лічильнику ідеальна нічия – 50 на 50, що рівноцінно визнанню поразки, а сам Труханов написав, що “дякує всім, хто брав участь в опитуванні: жителям Одеси, Києва, Тернополя, Львова, Вінниці, Жмеринки, Варшави, Берліну, Монреаля, Чикаго та інших!””, – додали у виданні.

Відтак, резюмували у ЗМІ, Труханов повернувся до класичної проросійської риторики, коли “всі одесити за росіюшку, російську культуру, а проти тільки понаїхавші селюки та діаспора за кордоном”.

Зреагував на реакцію Труханова й очільник Одеської ОВА Олег Кіпер.

“Одеса – є і лишається українським містом, яке створювали, будували та розвивали УКРАЇНЦІ. У нинішніх реаліях в українському місті не місце вулицям на честь людей, що отримували з рук путіна медалі або співпрацювали з КДБ чи оспівували радянський союз з імперією. А якщо комусь дуже кортить прогулюватися вулицями з імперськими/радянськими назвами – є москва та уфа, а не українська Одеса. В Одесі такого не буде”, – написав він.

Зреагував на голосування Труханова й активіст Сергій Стерненко, який наголосив, що “мер стратегічно важливого українського міста публічно качає антиукраїнську адженду”.

Активіст додав, що проти Труханова відкрито справи про розкрадання та створення злочинних організацій і нагадав, що мер Одеси володіє російським паспортом, однак “не несе жодної відповідальності”.

Державний департамент США висловив стурбованість розширенням воєнної співпраці між Північною Кореєю та Росією, повідомив речник Держдепартаменту США Метью Міллер.

16 вересня Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що вітає переговори про використання Україною ракет великої дальності для ударів по території Росії, однак, зауважив, що будь-яке рішення з цього питання повинні приймати окремі союзники.

Обороняючи Україну на фронті загинув 59-річний офіцер Сил спеціальних операцій, старший лейтенант ЗСУ, партієць “Євросолідарності” Андрій Гринюк. 

Окрім регулярних обстрілів та загострення ситуації на лінії фронту, в Україні нині вирує економічна війна. Росія продовжує вивозити крадене зерно з окупованих територій, поповнюючи власну казну.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативні ситуацію на фронті станом на 22:00 16 вересня. Загалом, від початку цієї доби відбулося 153 бойових зіткнення.