«Як піч, але в 1000 разів гірше»: туристи описують жах виверження вулкана у Новій Зеландії

Джерело: CNN

Ті, хто вижили після одного з найгірших природних катаклізмів у Новій Зеландії, описали пекучий біль від ударів палаючим піском, попелом і камінням під час виверження вулкана на острові Вакаарі у 2019 році, де загинули 22 людини.

Їхні свідчення були заслухані цього тижня під час кримінального процесу проти шести сторін, у тому числі трьох братів, які володіють островом.

Сорок сім людей перебували на Вакаарі під час вибуху, включно з молодятами та сім’ями, які або загинули, або отримали сильні опіки під час інциденту.

Туристка Енні Лу розповіла суду в четвер, 13 липня, що вона замовила тур на острів зі своєю матір’ю і сказала, що їх не попередили, що вулкан був на “другому рівні”.

“Не було жодної згадки про небезпечні речі”, – сказала вона.

Згідно з шестирівневою системою оповіщення про вулкани Нової Зеландії, другий рівень означає “від помірного до посиленого вулканічного заворушення” з потенціалом виверження.

Лу отримала опіки 38% тіла, що вимагало кількох пересадок шкіри, які залишили шрами на її тілі.

У день виверження Лу сказала, що її мати помітила чорну хмару в небі, потім вони почули, як хтось крикнув: “Всі біжіть”.

“Це ніби пісок і каміння всюди, які летять у мене. Це дуже, дуже боляче. Все горіло. Я ніколи раніше не відчував нічого подібного. Це було схоже на те, що хтось нагріває кілька голок до розжарення заліза, а потім запихає все це вам. Подумайте, якщо ви відкриваєте духовку, а тепло просто кидається на вас. Це приблизно так, але в 1000 разів гірше”, – описала Лу момент виверження.

Раніше суд заслухав свідчення американських туристів Метью та Лорен Юрі, які були у медовому місяці та замовили тур на острів.

Метью Юрі сказав, що на острові гіди привели їх групу до краю кратера, де вони провели близько 10 хвилин, перш ніж повільно піти назад.

“Я пам’ятаю, як хтось крикнув: “Подивіться”, я подивився і побачив дуже велику чорну хмару, що виходила з вулкана. І тоді нам сказали тікати”, – сказав він.

З того дня пара перенесла кілька операцій і пересадок шкіри.

“Ми хотіли мати двох дітей, але тепер я вважаю, що ризикую, якщо я вирішу мати дітей. Тож це вплинуло на мене, на мого чоловіка та на наші сім’ї набагато більше, ніж лише на тілесні ушкодження”, — сказала Лорен Юрі суду.

До 2019 року компанія Whakaari Management Ltd (WML) отримувала щорічний прибуток приблизно в 1 мільйон новозеландських доларів від туризму на острові, але недостатньо коштів витрачалося на забезпечення безпеки відвідувачів.

WML заперечує звинувачення. 

П’ять організацій уже визнали свою провину та очікують вироку, включаючи Volcanis Air Safaris, Aerius, Kahu NZ і White Island Tours.

Наукове агентство Нової Зеландії GNS визнало себе винним за одним звинуваченням у тому, що не проконсультувалося з пілотами вертольотів щодо ризиків, і відхилило одне звинувачення.

Оператор чартерних рейсів класу люкс Inflite минулого року визнав себе винним і був оштрафований на 227 500 новозеландських доларів плюс судові витрати. 

Звинувачення передбачають максимальний штраф у 1,5 мільйона новозеландських доларів.

Очікується, що суд триватиме 16 тижнів.

Українські захисники, які воюють на Донеччині, взяли у полон кількох російських військових, серед яких був єгиптянин.

Камала Гарріс, кандидатка від Демократичної партії на пост президента США, змінює стратегію кампанії, намагаючись залучити більше чоловіків-виборців і республіканців.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, Президент України Володимир Зеленський допоміг почати війну з Росією.