Ведмедиця загризла дівчину в румунських Карпатах. Тепер людям дозволили відстріл тварин

Джерело: ВВС

9 липня в горах Бучегі (Карпати, Румунія) молода ведмедиця загризла 19-річну туристку Діану Казаку. Уряд Румунії скасував мораторій на полювання на ведмедів, запроваджений у 2016 році, і відновив дискусії щодо контролю популяції ведмедів.

На місце події виїхали рятувальники, які знайшли ведмедицю над жертвою, але не змогли врятувати Діану. Ведмедиця напала на рятувальників, поки мисливець не застрелив її.

Рятувальник сказав, що помилкою Діани було те, що вона почала втікати, зіткнувшись з ведмедем.

Стандартна порада — не шуміти на ведмежій території, коли ви йдете. Якщо ви зустріли ведмедя, стійте тихо і нерухомо, а потім повільно відступайте. Як і у випадку з собакою, найгірше, що ви можете зробити, це втекти, оскільки він обов’язково піде за вами.

Біля підніжжя стежки, якою Діана піднімалася того дня, стає зрозуміло, чому ведмідь опинився на стежці. Три великі сміттєві баки стоять просто неба. Один з них перекинутий, розкидані гнилі продукти, бляшанки та пластик.

Близько 8 000 ведмедів живуть у Карпатських горах, одному з останніх диких регіонів Європи.

Розлючені місцеві жителі кажуть, що бояться ходити вночі додому через ведмедів. Приїжджає поліція, і місцеві жителі лають їх за те, що вони роблять занадто мало. “Але що ви хочете, щоб ми зробили?” – запитує молодий офіцер. “Захистіть нас!” – кричить один чоловік.

Колишній міністр навколишнього середовища Барна Танчос є автором нового закону, який дозволяє людям вбивати до 500 ведмедів протягом наступних 18 місяців.

“Популяція ведмедів у Румунії зростає щодня, щомісяця, щороку, тому, якщо ми нічого не зробимо, ми матимемо тисячі, десятки тисяч ведмедів, що не є добре для людей, і не є добре для ведмедів, – сказав пан Танчос.

Водночас за словами Крісті Ремуса Паппа, керівника відділу великих хижаків Всесвітнього фонду природи, новий закон не тільки не поліпшить ситуацію, але й може погіршити її. Він визнає, що кількість “проблемних” ведмедів зростає, але точних статистичних даних про те, скільки їх загалом, немає.

У будь-якому випадку, справа не в кількості, каже він:

“Ми повинні усунути першопричини конфліктів, починаючи з масового підгодовування ведмедів поблизу населених пунктів і вздовж доріг у туристичних зонах”.

Інші методи управління ведмедями були випробувані з певним успіхом — наприклад, приспання і вивезення ведмедів у дикі гірські райони.

Але тепер, коли ведмеді звикли нападати на смітники або випрошувати їжу, навіть захисники природи кажуть, що альтернативи їхньому відстрілу може не бути.

Народна депутатка з фракції “Європейська Солідарність” Ніна Южаніна закликала президента Володимира Зеленського накласти вето на закон про підвищення військового збору та інших податків. Народна обраниця наголосила, що цей закон порушує Конституцію.

Згідно зі звітом Microsoft, за останній рік Росія, Іран і Північна Корея змінили тактику кібератак, зокрема почали залучати ШІ.

ВПС Німеччини повідомили про літак Іл-20 із вимкненим радіозв’язком і без плану польоту, котрий опинився над міжнародними водами Балтійського моря між німецьким Рюгеном та датським Борнхольмом.

Сьогодні, 16 жовтня, президент США Джо Байден у телефонній розмові з Володимиром Зеленським оголосив про виділення військової допомоги Україні на суму 425 мільйонів доларів.

Результати нового дослідження, проведеного вченими Техаської школи ветеринарної медицини та біомедичних наук, засвідчили, що батьки, які зловживають алкоголем, можуть передавати дітям симптоми раннього старіння, зокрема високий рівень холестерину, проблеми з серцем, артрит і ранню деменцію.