Провести ротацію на Торецькому напрямку було помилкою Генштабу – The New York Times

Джерело: The New York Times

Видання The New York Times розповіло про помилки Генштабу на Торецькому напрямку, які призвели до просування ворога на ділянці, яку війська утримували роками.

Військові повідомляють, що Торецька агломерація сильно постраждала на початку війни, але її оборона завжди залишалася міцною.

Позиції були добре організовані та контрольовані. Однак, у травні 24-ту бригаду перевели до Часового Яру, а на Торецьк відправили 41-шу механізовану бригаду. Бійці 24-ї бригади попереджали про можливий наступ на Торецьк і застерегли старших командирів від ротації в такий критичний момент.

Ротації підрозділів можуть бути дуже небезпечними, оскільки військовим потрібен час для ознайомлення з місцевістю. Через це вони стають вразливішими.

Після кількох тижнів ротації 41-ша бригада взяла під контроль район Торецька, а 24-та бригада перейшла в Часів Яр. Через два дні після завершення ротації росіяни атакували.

Петро Ляхович, старший сержант 2-го батальйону 24-ї механізованої бригади сказав:

“Це була велика помилка, що нас звідти забрали”.

41-ша бригада швидко показала свою неспроможність захищати Торецьк – через незнання місцевості. Солдати критикували командира за нечіткі накази та повільну реакцію на зміну обстановки.

Євген Строкань, командир взводу безпілотників 206-го батальйону, зазначив, що в батальйоні “були втрати через безглузді накази командира 41-ї бригади”.

Своєю чергою, 41-ша бригада оприлюднила заяву, в якій “обурена цією незрозумілою і дивною кампанією з дискредитації командування нашого підрозділу і наших бійців”.

Роман Куляк, заступник командира 206-го батальйону, заявив, що падіння позицій, які утримувалися роками, за лічені дні є відповідальністю як командира 41-ї бригади, так і Генерального штабу, що провадить стратегію війни.

“Вже просто аксіома війни – старші начальники повально не можуть/відмовляються обʼєктивно оцінювати спроможності підлеглого особового складу. Нарізаються фантастичні задачі, які розраховані або на космодесантників, або на щонайменше запакованих 20-річними спортіками й технікою свіжі підрозділи”, – написав він у соціальних мережах.

Георгій Тука (колишній заступник міністра реінтеграції та колишній військовий 206-го батальйону) заявив, що для Торецька було відправлено занадто мало солдатів, а накази командування 41-ї бригади перевищували можливості підрозділів, що й призвело до великих втрат.

“Зараз 41-ша бригада більше командує в районі Торецька. Україна направила кілька своїх найкращих бригад, щоб спробувати стабілізувати ситуацію, але їхні сили обмежені. Запеклі бої, за словами солдатів, можуть ускладнити будь-які надії Києва перехопити ініціативу і знову перейти в наступ“, – пише NYT.

У Генштабі заявили, що військове керівництво “завжди бере до уваги розумну ініціативу і пропозиції польових командирів”.

Водночас там додали, що командири, які “не керують підрозділами і, як наслідок, втрачають підлеглий особовий склад, техніку і території, повинні нести за це відповідальність після встановлення ступеня їхньої провини”.

“Поки Торецьк обороняється, інші населені пункти можуть жити більш-менш нормальним життям”, – сказав Богдан, заступник командира штурмового полку бригади Національної поліції “Лють”.

26 вересня глава США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска, віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.