Афганська легкоатлетка на ОІ у Парижі продемонструвала напис «Освіта. Спорт. Наші права»

Джерело: tribuna

Афганська легкоатлетка Кімія Юсуфі під час забігу на Олімпіаді у Парижі продемонструвала надпис “Освіта. Спорт. Наші права”, закликаючи світ звернути увагу пригноблення жінок в Афганістані після приходу до влади талібів.

Юсуфі виступала у кваліфікаційному забігу на 100 метрів. Спортсменка прибігла до фінішу останньою з результатом 13,42 секунди.

Проте після змагання 28-річна легкоатлетка зняла свій нагрудний номер і показала його на камеру, повернувши зворотним боком.

 

Там був надпис – “Освіта. Спорт. Наші права”. Слова були написані кольорами прапора Афганістану.

“У мене є повідомлення для афганських дівчат. Не здавайтеся, не дозволяйте іншим вирішувати за вас. Просто шукайте можливість, а потім використовуйте цю можливість. Я просто хочу представити афганський народ цим прапором, нашу культуру. Наші дівчата в Афганістані, наші жінки, вони хочуть базових прав, освіти та спорту”, – сказала спортсменка.

Кімія Юсуфі – одна з шести спортсменів, які цьогоріч представляють Афганістан на ОІ. Вона також брала участь в Олімпіадах 2016 року у Ріо-де-Жанейро та 2020 року у Японії.

Коли в Афганістані у 2021 році до влади прийшли таліби, вони заборонили жінкам займатись спортом. Відтак Юсуфі зараз мешкає в Австралії.

Нове дослідження, засноване на ДНК, отриманій з людських кісток і зубів, витягнутих зі стародавніх поховань у Скандинавії – семи з району у Швеції під назвою Фальбігден, одного з прибережних районів Швеції неподалік від Гетеборга і одного з Данії, – припускає, що причиною неолітичного занепаду населення Північної Європи близько 5 000 років тому могли стати хвороби, зокрема чума.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Колегія суддів ВАКС визнала винуватим суддю Зарічного суду міста Суми Миколу Шершака в одержанні хабаря і засудила його до позбавлення волі строком на сім років.

Британська акторка Кейт Вінслет поділилася власними уявленнями про красу, зазначивши, що вважає зморшки “неймовірно гарними”.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.