Іран поставить РФ сотні балістичних ракет для війни проти України, – Reuters

Джерело: Reuters

В Ірані десятки російських військовослужбовців навчаються використовувати систему балістичних ракет Fath-360 близької дальності, повідомили Reuters два джерела в європейській розвідці, додавши, що Росії поставлять сотні ракет із супутниковим наведенням для їх війни проти України.

За даними Reuters, представники російського міністерства оборони 13 грудня підписали в Тегерані контракт з іранськими офіційними особами на поставку Fath-360 та іншу систему балістичних ракет, створену державною організацією аерокосмічної промисловості Ірану (AIO) під назвою Ababil.

Посилаючись на численні конфіденційні джерела в розвідці, офіційні особи заявили, що російський персонал відвідав Іран, щоб навчитися керувати оборонною системою Fath-360, яка запускає ракети з максимальною дальністю 120 км. Одне з джерел повідомило, що “єдиним наступним можливим” кроком після навчання буде фактична доставка ракет до Росії.

Джерела в розвідці не назвали точних часових рамок очікуваної доставки ракет Fath-360 до Росії, але сказали, що це буде найближчим часом.

Речник Ради національної безпеки США заявив, що Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО й партнери з G7 “готові дати швидку та сувору відповідь, якщо Іран просуватиме такі передачі”.

“Це означало б драматичну ескалацію підтримки Іраном агресивної війни Росії проти України. Білий дім неодноразово попереджав про поглиблення партнерства в галузі безпеки між Росією та Іраном з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну”, – сказав речник.

Водночас постійне представництво Ірану при ООН у Нью-Йорку заявило, що Ісламська Республіка налагодила довгострокове стратегічне партнерство з Росією в різних сферах, включаючи військову співпрацю.

“Проте, з етичного погляду Іран утримується від передачі будь-якої зброї, включаючи ракети, яка потенційно може бути використана в конфлікті з Україною до його завершення”, – йдеться в заяві.

Білий дім відмовився підтвердити, що Іран навчає російських військових на Fath-360 або що він готується відправити зброю до Росії.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

Заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда поінформувала, депутати Київради підтримали ініціативу мера стосовно надання матеріальної допомоги пораненим військовим, зареєстрованим у Києві.

У четвер, 19 вересня, російський суд ув’язнив студента на майже два місяці за позитивні заяви про український воєнізований підрозділ.