Підготовка теракту на концерті Тейлор Свіфт: адвокат назвав план злочину грою з «ідеями»

Джерело: Reuters

У Відні (Австрія) заарештували трьох юнаків, які причетні до підготовки теракту на концерті Тейлор Свіфт. Адвокатка головного підозрюваного заявила, що її клієнт лише “бавився ідеями”, а знайдена бомба не спрацювала б через недостатню якість.

Зазначимо, що в четвер, 8 серпня, одразу три концерти співачки Тейлор Свіфт у Відні скасували через небезпеку терактів на заході. У зв’язку з підготовкою теракту на концерті Тейлор Свіфт в Австрії заарештували вже трьох підозрюваних.

Австрійська влада заявляла, що 19-річний юнак мав намір стати смертником на футбольному стадіоні, який планували відвідати десятки тисяч фанатів. Місцеві слідчі казали, що хлопець нещодавно присягнув ІДІЛ.

Правоохоронці провели обшуки у будинку головного підозрюваного. Всередині знайшли хімікати, мачете та інші пристрої, які змовники планували використати під час теракту. Після цього обвинувачуваний зробив повне зізнання.

Його юристка Іна-Крістін Стігліц заявила, що 19-річний юнак був залучений до ІДІЛ лише в останньому місяці.

“Його це зацікавило”, — сказала вона, припустивши, що її клієнт не планував здійснити серйозний напад. “Це була просто гра з ідеями. Він каже, що бомба була недостатньої якості, вона б не спрацювала”.

Чоловік дізнався про те, як створити бомбу в Інтернеті.

Серед затриманих ще був 17-річний підліток. Головний підозрюваний описав як свого “найкращого друга та сусіда”.

Сусіди 19-річного хлопця у містечку Терніц сказали, що він був стриманий, але доброзичливий. Одним з небагатьох натяків на потенційну радикалізацію назвали те, що він нещодавно відростив довгу бороду. Адвокатка теж прокоментувала його зміни у зовнішності: “Він хотів бути крутим”.

Ситуація на фронті залишається складною. Загалом, протягом минулої доби, 23 жовтня, зафіксовано 148 бойових зіткнень.

У ніч на 24 жовтня російські війська атакували Україну десятками безпілотників та кількома ракетами.

США не змінили позиції щодо ударів углиб російської території західними ракетами.

За оцінками аналітиків ISW, найближчими днями російські війська можуть окупувати Селидове у Донецькій області, однак це, вважають фахівці, завадить ворогу підтримувати наступ на Покровськ.

В Україні триває 974-та доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 684 тисячі осіб.