У Білорусі заговорили про ймовірність закриття посольства України

Джерело: білоруські ЗМІ

Білорусь може обміркувати доцільність присутності в Мінську дипломатичного представництва України. Про це заявили тимчасовій повіреній у справах України Ользі Тимуш, яку викликало Міністерство закордонних справ країни 10 серпня, повідомили у пресслужбі МЗС Білорусі.

Зауважується, що Білорусь заявила Україні протест у звʼязку з “порушенням кордону безпілотниками, запущеними з території України”.

10 серпня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про збиття ППО кількох ударних дронів, які нібито летіли з України. Про це він сказав під час наради у Могильовській області.

Сили ППО були приведені у повну бойову готовність на перехоплення цілей. Їх було близько десятка, – зазначив правитель Білорусі.

Лукашенко стверджував, що на висоті 1,5 км і дальності 6,5 км сили ППО знищили кілька цілей над Білоруссю. За його словами це ударні дрони, що прибули з України. Пошук залишків триває. Решту цілей буцімто збили над Росією.

Навіщо це Україні, я не розумію. Нам треба розібратися. Але ми, як я казав, чітко визначалися з ними та довели до них цю інформацію, що без відповіді будь-які провокації не залишаться, —  заявив самопроголошений президент.

Згодом міноборони Білорусі повідомило про стягнення додаткових військ та озброєння до кордону з Україною у відповідь на “українську провокацію”.

У відомстві наголосили, що інцидент з появою “українських дронів” у повітряному просторі РБ – це провокація щодо Білорусі.

Відтак, беручи до уваги ситуацію в Україні та Курській області РФ головнокомандувач ЗС РБ віддав наказ посилити війська на Гомельському та Мозирському напрямках.

Військові частини сил спеціальних операцій, сухопутних військ, ракетних військ, зокрема реактивні системи “Полонез” та комплекси “Іскандер” отримали завдання на стягнення до вказаних районів. Також здійснено збільшення сил та засобів ЗРВ, РТВ та авіації, – мовиться у повідомленні.

У міноборони РБ додали, що уважно стежитимуть за ситуацією і реагуватимуть на “будь-які зміни”.

Японські винищувачі вперше задіяли інфрачервоні засоби протидії під час перехоплення російського літака Іл-38, який порушив повітряний простір країни.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 24 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 137 бойових зіткнень.

Президент Чехії Петр Павел прокоментував обурення МЗС України стосовно його зауваження щодо “реалістичних сценаріїв” завершення війни і що Росія може зберегти тимчасовий контроль над деякими окупованими раніше українськими територіями.

Експерт німецького видання Bild щодо аналізу відкритих даних Юліан Рьопке зауважив, що один з проросійських каналів опублікував фотографії російських військових із китайським бронеавтомобілем ZFB-05.

Більшість українських військовослужбовців – це люди, які й до повномасштабної війни займали активну громадянську позицію….