Флот Росії тренувався атакувати цілі в Європі ракетами, що несуть ядерні боєголовки — ЗМІ

Джерело: Financial Times

Російський флот проводив навчання з відпрацювання ракетних ударів по цілях у глибині Європи, використовуючи ракети, здатні нести ядерні боєголовки. Інформація стала відомою завдяки секретним документам, підготовленим ще до початку повномасштабної війни.

У документах, датованих періодом з 2008 до 2014 року, містяться карти, на яких зазначено 32 потенційні цілі для російського флоту в Європі. Ці ракети можуть нести як звичайні, так і ядерні боєголовки.

Карти містять об’єкти в Норвегії, Німеччині та Великій Британії, серед яких військово-морські бази, радіолокаційні станції та об’єкти оборонної промисловості.

Документи також акцентують на високій маневреності російського флоту, що дозволяє йому здійснювати раптові удари з різних напрямків. Ядерна зброя, згідно з цими матеріалами, розглядається як засіб досягнення цілей у поєднанні з іншими видами озброєння.

У секретних матеріалах також згадується можливість використання демонстраційного ядерного удару в період загрози для залякування Західних країн. Такий удар повинен демонструвати готовність Росії до застосування ядерної зброї в реальному конфлікті.

Президент Чехії Петр Павел, колишній генерал НАТО, котрий активно виступає на підтримку України, зауважив, що Київ має погодитися з тим, що деякі території можуть залишатися під контролем Росії, принаймні “тимчасово”.

Російський уряд планує вкотре збільшити витрати бюджету на армію, щоб сплатити рахунок за війну в Україні, яка вже обійшлася російським платникам податків у 22 трильйони рублів.

Фахівці Державної аудиторської служби України в результаті аудиту фінансової діяльності комунального підприємства “Київський метрополітен” з’ясували, що результатом діяльності недоброчесного підрядника АТ “Київметробуд” став прострочений борг у 4 млрд грн, відтермінування будівництва важливої транспортної артерії столиці та подорожчання на 8 млрд грн.

Медіаекспертка та виконавча директорка Національної Асоціації Медіа Катерина М’яснікова вказує на зростання самоцензури серед українських медіа під час війни. За її словами, деякі важливі теми, зокрема корупція, не висвітлюються в повному обсязі, аби не підірвати єдність суспільства та не створювати негативного впливу на державні інститути.

19 вересня у Бруклінському центрі театральних досліджень (BCTR) відбулися благодійні театральні читання Diary of War: Women. Американські акторки прочитали історії семи українок, котрі розповідали про свій досвід переживання повномасштабного російського вторгнення для документального подкасту культурної активістки Дарʼї Коломієць Diary of War. Спеціальною гостею події стала співачка й бандуристка Марина Круть. Ініціатива зібрала понад 11 тисяч доларів для добровольчого медичного батальйону “Госпітальєри”.