Польща мала затримати підозрюваного у підриві «Північного потоку», але він покинув країну

Джерело: Reuters

Польща отримала від Німеччини ордер на арешт українця Володимира З., якого підозрюють у причетності до підриву газопроводів “Північний потік-1” та “Північний потік-2”. Однак він вже покинув Польщу.

Німеччина не включила його ім’я в базу даних розшукуваних осіб і він зміг виїхати з країни.

Прессекретарка Національної прокуратури Польщі Анна Адамяк повідомила, що німецька влада направила європейський ордер до Окружної прокуратури у Варшаві в червні.

“Зрештою, Володимира З. не затримали, оскільки на початку липня він покинув територію Польщі, перетнувши польсько-український кордон. Німецька влада… не включила його до бази даних розшукуваних осіб, що означало, що польська прикордонна служба не знала та не мала підстав для затримання Володимира”, — сказала вона.

Зауважимо, що слідство вважає, що Володимир З. разом зі спільниками, серед яких двоє чоловіків та жінка, могли прикріпити вибухівку до газопроводів. Всі троє перебувають за межами Німеччини, і ордер на арешт Володимира З. було видано ще в червні.

За даними розслідування, чоловік останнім часом проживав у Польщі, неподалік Варшави. Він був одним із пасажирів автомобіля, зафіксованого поблизу місця вибуху в ніч на 8 вересня 2022 року.

Автівка, як припускають, транспортувала екіпаж на яхту “Андромеда”, яка доставила дайверів до місця підриву. Володимира З. ідентифікували за фото та свідченнями очевидців, що стало підставою для видачі ордера на арешт.

До трійки підозрюваних також входять українці Євген У. та його дружина Світлана, які керують школою дайвінгу в Україні. Ймовірно, Володимир З. працював у них інструктором. Журналісти, які зв’язалися з підозрюваним, повідомляють, що він був здивований звинуваченнями та заперечував свою причетність до диверсій.

У червні німецькі прокурори звернулися до польської влади з європейським ордером на арешт підозрюваного, але відповідь досі не надійшла. Згідно з європейськими правилами, арешт мав бути здійснений протягом 60 днів, але цей термін уже минув.

Довідка. Наприкінці вересня 2022 року в Балтійському морі, поблизу данського острова Борнхольм, було зафіксовано чотири витоки на газопроводах після вибухів. Місця вибухів розташовані в міжнародних водах, у виключних економічних зонах Данії та Швеції. Розслідування ведуть Німеччина, Данія та Швеція.

Сполучені Штати та Європейський Союз ведуть переговори про надання Україні фінансової допомоги на суму $50 мільярдів, використовуючи прибутки від заморожених активів Росії.

Компанія Luminate, яка займається аналітикою та дослідженнями продажів на музичному ринку США, заявила, що кількість прослуховувань композицій репера Шона Diddy Комбса виросла в середньому на 18,3% протягом тижня після його арешту порівняно з попередніми 7 днями.

Дмитро Гуменюк, військовослужбовець Державної прикордонної служби України, отримав біонічний протез руки після тяжкого поранення, яке сталося понад рік тому. Протез був оплачений громадською організацією «Фундація Течія», заснованою меценатом Олегом Кротом.

Кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп на політичному зібранні у штаті Джорджія заявив, що в разі переобрання він “виведе Сполучені Штати з війни в Україні”.

Кортні Кокс відзначила 30-ту річницю культового серіалу “Друзі”, згадавши свою героїню Моніку, яка, за її словами, “жива і здорова”.