Заробили $1,2 млн на ухилянтах: на Київщині затримали глав двох ТЦК та їхнього спільника

Джерело: Служба безпеки України

У Київській області затримано двох очільників ТЦК та їхнього спільника, які “заробили” на ухилянтах понад мільйон доларів.

Служба безпеки та Офіс Генпрокурора за сприяння керівництва Міністерства оборони та командування Збройних Сил України ліквідували ще одну схему ухилення від мобілізації.

У результаті комплексних заходів у столичному регіоні затримано трьох організаторів оборудки – очільників двох районних ТЦК і їхнього спільника, громадянин Південного Кавказу.

Правоохоронці здійснили обшуки у домівках та автівках підозрюваних, в межах яких вилучили понад 1,2 млн доларів. Більшість з цих коштів фігуранти зберігали у спеціально облаштованих схованках під підлогою та обшивкою стін у своїх домівках.

За даними слідства, затримані пропонували військовозобов’язаним особам уникнути мобілізації: їм пропонували фіктивний документ про непридатність за станом здоров’я. За одну таку довідку фігуранти вимагали 37 000 доларів.

У цю суму входили такі “послуги”, як фіктивні медичні довідки та супровід ухилянтів під час проходження ВЛК.

Для реалізації схеми посадовці військкоматів використовували особисті зв’язки серед представників ВЛК, яких “втемну” залучали до злочинної схеми.

Далі ці фіктивні документи використовували для зняття потенційних призовників з військового обліку, що давало їм можливість втекти за кордон.

Для пошуку ухилянтів та передачі грошей посадовці ТЦК залучили свого знайомого-іноземця.

Військова контррозвідка СБУ затримала посередника у київському ресторані, коли він одержував 50 000 доларів від нових клієнтів.

Після цього у службових кабінетах затримали обох посадовців ТЦК.

Додатково під час обшуків в оселі іноземця виявлено велику кількість зброї, зокрема пістолет з глушником, походження якої зараз встановлюється.

Слідчі Служби безпеки оголосили затриманим про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань);
  • ч. 3 ст. 369 (неправомірна вигода, надана службовій особі, яка займає відповідальне становище, вчинена за попередньою змовою групою осіб).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до 8 років тюрми.

Тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

В аеропорту китайського міста Чунцин пасажирку висадили з літака, оскільки вона відмовилася випускати з рук сумку Louis Vuitton.

26 вересня глава США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Двоє людей вважаються зниклими безвісти, а близько 1 000 осіб евакуйовано після повеней і зсувів на півночі Італії, в регіоні Емілія-Романья.

Південь Німеччини “тероризують” середземноморські мурахи, які перегризають дроти електрокабелів та інтернету.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска, віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.